Solen kikade fram igår på eftermiddagen och hela förra veckan fanns det hopp om livet och vårens ankomst. Vi satt ute på trappen och fikade på jobbet och njöt av solens värmande strålar. Det kändes givet att det fick blir vårens första grillkväll igår kväll, som om vi kunde skynda på vårens ankomst lite.
Jag såg nyligen en rostad hel blomkål på Pinterest som jag kände mig tvingad att prova. Åh så gott! Kika på originalreceptet här (klick). En hel blomkål, penslad med barbecuesås och rostad till perfektion.
Vi utesluter allt socker i vår familj så jag letade efter recept på hemgjord barbecue sås utan socker, och det är inte helt enkelt. Men med lite honung gick det vägen. Jag använde mig av ett recept från 56 kilo, när Åse gör pulled pork, som grund, och piffade till såsen med lite mer vitlök och cayenne och rökt paprikapulver för lite extra rökighet. Kika här för originalreceptet (klick).
- 1 dl vatten
- 1 dl chilisås eller ketchup, kolla sockerhalten eller gör egen, recept här
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 0,5 finhackad gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1,5 msk worcestershiresås
- 1 dl finhackad rotselleri
- 1 msk dijonsenap
- 1-2 msk honung
- 1 msk oxfond eller 1 köttbuljongtärning
- 0,5 msk rökt paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- 0,5 msk liquid smoke
- salt, peppar
- Finhacka lök, vitlök, rotselleri.
- Stek dem i smör i stekpanna tills det blivit gyllengult.
- Tillsätt vatten och fond/buljong.
- Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser.
- Låt allt koka ihop på svag värme i ca 15 minuter.
- Smaka av.
- Häll upp på burk och låt svalna.
Blomkålen i sig är egentligen inget recept utan mer ”gör så här”
Klappa in olja, salt och peppar på blomkålshuvudet, slå in i folie och låt gå på 200° i ugnen i 45 minuter eller på indirekt värme i grillen i 35-45 minuter.
Space-iga foliepaket.
När blomkålen är mjuk är det dags att pensla den med barbecuessåsen. Tillbaka in i ugnen eller grillen i ytterligare 15 minuter, utan folie.
- 1 ekologiskt blomkålshuvud
- Olja att pensla med
- Salt från kvarn
- ca 1 dl barbecuesås
- Värm ugnen till 200°, eller placera kol på sidorna i grillen så du kan använde indirekt värme i grillen.
- Putsa och rengör blomkålshuvudet.
- Pensla med olja och salta från kvarn.
- Paketera in blomkålen i ugnsfolie och ställ in mitt i ugnen i 45 minuter.
- Ta ut blomkålen och pensla med barbecuesås.
- Rosta ytterligare 15 minuter, utan folie.
Het, helrostad blomkål.
Sedan snubblade jag också över en grillad silverlök som jag ville testa. http://diethood.com/grilled-blooming-onion/ Den ska också rostas i folie, fast på grillen.
Skär klyftor, fast inte hela vägen igenom.
Öppna försiktigt lökblommans blad och ringla över lite olivolja, salt, peppar, 1 msk riven ost och lite tamari. Stäng foliepaketet och grilla 20-30 minuter på grillen eller 35-40 minuter i ugn.
- 2-4 st silverlökar
- 1-2 msk olivolja
- Salt och peppar från kvarn
- 1-2 msk riven ost
- 1-2 msk soya eller tamari
- Tänd grillen.
- Skär löken i 6-8 klyftor utan att skära hela vägen igenom.
- Placera löken på en bit aluminiumfolie och öppna försiktigt upp löken genom att
- Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
- Lägg riven ost i mitten av den öppna löken.
- Ringla soya eller tamari över hela löken, slå in den helt i folien och grilla på indirekt värme i 20-30 minuter eller tills helt mjuk. I ugn på 200° ca 30-40 minuter.
Det tredje vegetariska på grillen är grönsaksspett med halloumi. Paprika, zucchini, halloumi, och champinjoner, penslade med grillolja, grillade.
Till detta passade ett enkelt laktosfritt vitlökssmör och en tzatziki med vitlök, äpple, ingefära och zucchini.
Trevlig helg!
Kram/El
Lämna ett svar