Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Bagaren och Kocken.
Här mina vänner ska ni få ett riktigt gammalt inlägg, som har legat på lur sedan jullovet, 2015! 🙂
Slökokt ärtsoppa! Dåvarande kollegans CrockPot användes flitigt under jullovet, men nu har hon fått tillbaka den, kanske med lite inspiration till lättlagade rätter? Ju fler rätter jag testar själv desto säkrare blir jag på att Crock-Pot
Några recept har vi hunnit med, med de lånade pottorna.
Lammstek i Crock Pot
Boeuf Bourguignon i CrockPot
Linsgryta i crockpot med surdegsbröd och ekologisk surdeg
Långkokt chili på högrev med ostronskivling
Kalops en vardag?
Jag har samlat alla recept på en egen sida med Härliga Grytor och Crock-Pot (klick). Kika gärna där. Och Frida, du använder väl din? Lena skulle väl också köpa en? Ni hittar några bra pottor här om ni är intresserade (reklamlänk till Bagaren och Kocken, klick).
Denna ärtsoppa blev tjock, och oerhört smakrik. Den räckte till oss tre och fyra ”matlådor”.
Jag tog ett helt paket med torkade ärtor, la dem i blöt över natten och klämde ner allt i en Crock-Pot. Det fick precis plats så att jag kunde stänga locket så nästa gång får jag nog köra på mindre mängd ärtor.
- 1 kg torkade gula ärtor
- 1 rimmat fläsklägg
- 2 hela skalade morötter
- 2 hela gula lökar
- 2 kvistar timjan
- 3-4 lagerblad
- 2 kvistar mejram
- 1-2 l vatten
- Lägg ärtorna i blöt över natten och skölj noggrant av dem på morgonen.
- Lägg ner i en Crock-Pot tillsammans med två hela, skalade lökar, 2 hela och skalade morötter, örter och vatten.
- Lägg ner ett helt fläsklägg í grytan och täck med vatten.
- Låt gå på låg i åtta timmar och ta sedan upp köttet.
- Skär bort svål och fett från köttet och dela i mindre bitar.
- Lägg tillbaka köttet i soppan och servera med lite senap.
En klick senap, en kvist timjan, ett glas öl.
Det här ett jättesmart tips om man som vi har en väldigt liten frys. Frys in portioner i platta påsar märkt med innehåll och datum. Det tar nästan ingen plats i frysen, blir inte frostskadat av en massa onödig luft, fryser snabbt då det är platt och tinar snabbt när det är dags. Ta med till jobbet och tina under dagen och värm upp till lunch.
Nu ska jag inte låta mina inlägg ligga och damma i över två år igen! 😉
Ha en fin dag!
Kram,
El
Konrad säger
Helt värdelös, smakade ingenting
El säger
Hej Konrad, va tråkigt att du inte tyckte den smakade något, vi tyckte dem blev sagolikt god.
Mvh,
El
Sandra säger
Jag gjorde ärtsoppa (vegetarisk) för ett tag sedan, men den tjocknade inte och ärtorna kokade inte sönder. Stod ett helt dygn innan jag gav upp och mixade skiten. Smakade INTE ärtsoppa. Någon idé om varför det blev så?
El säger
Hej Sandra. Va tråkigt. Jag har inte gjort vegetarisk ärtsoppa men ska pröva det nu för att se om jag kan komma på något. Det är ju rätt mycket gelatin i fett griskött som binder bra, men testar mer än gärna en rent vegetarisk variant.
Mvh,
El
Pia Svensson säger
Ingen höjdare, smaklös och vattnig. Ärtorna var hårda och jag körde ytterligare 4 h på high. Köttet blev gott. Inget recept jag rekommenderar.
El säger
Hej, va tråkigt.
Jag får göra den igen och se vad som behöver fixas. Vi var jättenöjda och jag tog med mig till jobbet så några kollergor fick smaka och de tyckte också att den var jättegod. Jag kanske har missat något när jag skrev recepet. Tack för din feedback.