Helt otroligt! Bloggen fyller tio år idag!
Det firar vi med att göra det sista på alla måsten så vi kan njuta av sommaren. 🙂
Det ligger inte mindre än fyra utkast på inlägg som kommer, när som helst. Nu KÖR vi!
Vi hörs snart!
Kram,
El
X.
- reduce, reuse, remake & recycle! -
Det fanns ett litet ensamt fläsklägg i frysen.
Kryddor och örter finns skafferiet fullt, för varje tillfälle jag får att plocka eller odla, och torka, eller köpa billigt, eller fylla på med nya smaker så gör jag det.
Så jag tog fram det lilla gulliga grisbenet och la det i en kastrull med vatten så det precis täckte. Lägget var rimmat så inget salt behövdes, men chili, hot lemon från egna chiliplantan, lagerblad från egna lagerplantan, libbsticka, pepparkorn och bockhornsklöver fick koka med i dryga tre-fyra timmar.
Jag älskar fläsklägg, det är billigt och väldigt gott, men det är pilligt och tidskrävande, och eftersom jag har supersvårt för fett så måste jag pilla bort allt minutiöst. Och när jag står där och pillar så kommer det en ”utsvulten” tonåring och ska smaka. Att han åt för mindre än en kvart sen verkar han ha glömt. Sedan bidde det bara en tumme kvar. Typ. (Svensk barnsaga om Mäster Skräddare och en rock som bidde en tummetott.)
Min hälsoresa fortlöper som den ska förutom att det blivit lite väl mycket havregrynsgröt på sistone. Men jag älskar havregrynsgröt. Med lite salt, och lite kanel, och en gnutta lönnsirap så är det som en french toast.
Vi har också tillagat mycket fisk som vi haft i frysen sedan förra året, och jag är glad att vi äter upp det som finns, då ny säsong för härodlat och egenfiskat är runt hörnet så vi kan börja fylla frysarna igen.
Jag är så typiskt jag! Hehe, nu när jag har ”restriktioner” är just de det enda jag kan tänka på. Bröd. Vin. Ost. Inte kött, och absolut inte socker och sötsaker. Fast lönnsirap på gröten? Och gris på mackan? Vin i glaset? Jaja. 🫣
Brödet är i alla fall glutenfritt. Oftast. Och jag fortsätter med mina oljor, och vitaminer, och mina steg, fast jag glömt klockan. Runkeeper på telefonen håller koll från fickan.
Det är ju ingen hemlighet att grillade mackor är det bästa jag vet. Jag trodde jag lagt upp alla mina grilled cheeses, och cubanos, och Reubens, och smashed burgers, och quesadillas, gourmet korv med bröd, och, och, och, men tydligen inte. Men några har fått flytta in här.
Bjuder på några gamla bilder som jag själv saliverar åt i min torftiga tillvaro av minimalt mack-intag. 😉
Smashed mooseburger med karamelliserad lök och smörstekta kantareller under ett täcke av Gruyere på hembakt bröd. 🤤
Lite av varje i en grillad ciabatta, med skinka, mortadella, olika korvar, ost, surkål, knaperstekt bacon, kanske mozzarella, nån typ av grön lök, kanske salladslök. En Dagobert?
Och här kommer dagens macka!
En blandning av en reuben och en cubano, eller en cubano med sauer kraut och kokt fläsklägg. Fy FARAO va gott!
”Glutenfri”? baguette
Laktosfritt smör
Edamer
Rökt skinka
Kokt fläsklägg
Dijonsenap
Majonäs
Surkål med torrostad hel kummin
Skivad saltgurka
SÅÅÅÅ gott. Gjorde en ny sats tvål igår också, så mer info kommer strax.
Ha en fin kväll.
Kram,
El
X.
Våren har kommit till Jämtland. Med ett sha-bang! Hårkan forsar, fåglarna leker och sjunger, och ALLT växer.
Solen har gassat i flera dar, och värmt, så nu är nästan all snö och is borta från vår tomt.
Maken är bortrest, och sonen och jag har ett harmoniskt lunk. Jag har jobbat, på bryggan, och passat på att sitta i solen och lapa D-vitamin. Röd? Tjaa, som vanligt vid den här tiden på året. 😉
Morgonkaffet intaget på bron, och dörren har stått öppen från tidigt till sent så Peanut har sprungit ut och in, och fram och tillbaka, solat i dörröppningen, svalkat sig i älven, myst, lyssnat, tittat, luktat.
När det var som varmast fick hon en liten boll av frusen köttfärs, som isglass. Det var mycket uppskattat, och svalkande.
Jag har bakat glutenfria hamburgerbröd/frallor med jalapeños och ost, och gjort kanske den godaste halloumiburgaren sedan urminnes tider. Mitt facit på den perfektaste halloumiburgaren är från Grill Ruby i Gamla Stan, i Stockholm. Med chilimajo. Så god så det nästan var löjligt. Jag var riktigt nära idag.
Brödet? Förvånansvärt gott. Ska man äta glutenfritt kan det vara värt att baka eget, i min mening. Det är inte ofta jag ätit glutenfritt och haft samma lyckorus som efter en surdegsfralla, typ aldrig. Men Diesel tyckte också att det var gott, så om jag har tur finns det kvar några till senare, men nu vet jag ju att det blev med beröm godkänt även av en mycket kräsen finsmakare och fellow brödälskare.
Receptet
4 dl laktosfri mjölk, uppvärmd till 37 grader
50 g jäst
480 g glutenfri mjölmix (jag använde en köksvåg)
1,5 msk chiafrön
1,5 msk fiberhusk
1,5 msk psylliumhusk
1,5 msk grovmalen hampfröprotein
1,5 msk sirap
1-2 tsk salt
1 kopp riven ost
0,25 kopp hackad jalapeños
1 uppvispat ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Blanda uppvärmd mjölk och jäst, tillsätt resten av ingredienserna och kör i hushållsassistent med degkrok, ca tio minuter.
Låt degen jäsa minst en halvtimme, gärna längre.
Knåda i ost och jalapeños och forma till en rond boll.
Dela i lika delar, forma till frallor, och platta till lite så de inte är helt runda.
Låt jäsa under duk en gång till, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i uppvärmd ugn på 225 grader i 15 minter. Låt svalna på galler under duk.
Degen är inte som en ”vanlig” deg, utan lite kletigare, men ändå torrare, lite som att stärkelsen tar över och dominerar känslan. Jag hade både fiberhusk, psylliumhusk, chiafrön och grovt hampfröprotein i och det var nog tur, annars hade nog känslan av ”potatismjöl” tagit över.
Den var ändå väldigt lättarbetad på ett mjölat bakbord.
Över förväntan bra. Jag är jättenöjd. Större ostbitar nästa gång.
Jag gjorde smashed burgers till Diesel, och halloumi, eller rättare sagt, Norrländsk Eldost, till mig. Det finns hopp mina vänner, om att få äta gott och somrigt även för mig. Mejerifritt, nope, men laktosfri grillost, och lagrad ost i brödet. Ja okejdå, även laktosfri mjölk i degen. Laktosfritt iallafall. Och glutenfritt. Jättekliv.
Salladsblad, smörstekta champinjoner, karamelliserad lök, eldost, avokado, tomat och en hel del hemgjord chilimajo med sambal, sesamolja och soya i det glutenfria ost- och jalapeñobrödet. Gott.
De glutenfria mjölalternativ som finns i lokala dagligvaruhandeln har en del att önska, men jag har googlat, och googlat, och fått tips, och tips. Det är svårt, eller i alla fall mycket svårare, att baka med glutenfritt än vanligt mjöl.
Har du tips på den bästa hemgjorda mjölmixen? Gärna en man kan byta ut 1:1 mot vanligt mjöl får du gärna tipsa! Min utmaning har bara börjat.
Imorgon, söndag, hoppas jag nästan på regn, för jag har massor att göra på jobbet.
Tills nästa gång,
Kram,
El
X.
Inlägget innehåller sponsrade länkar till Hampabondens ekologiska hampasåpa från Skåne.
1:a maj. Jag hade inte tänkt göra ett inlägg idag, utan hade tänkt ta en röd dag och vila. Kanske baka nåt glutenfritt, ta en promenad med Peanut, eller läsa en bok. Imorse, när resten av lilla familjen sov skönt, skickade jag in några av de allra sista deklarationerna som ska vara inne senast imorgon, om ni inte har uppskov. Solen sken, varmt, och våren ville liksom glänsa på sin allra bästa sida. Fåglarna jublade och det är en första maj att ta med mig i minnet till ålderns höst som en fantastisk vårdag.
Med alla livsandar på glatt humör och spirande värme plockade jag fram lite städprylar och bestämde mig för att inviga våren på riktigt.
För ett par år sedan skrev jag ett inlägg om hållbar städning. Jag älskar inte att städa, det har liksom alltid varit min akilleshäl. Men allt jag gör i livet, gör jag på ett hållbart sätt. Så även städning. Jag älskar hållbara, gammeldags städprylar, snygga, mysiga, ekologiska, helt skuldfria städgrejer.
Kika gärna på förra inlägget nedan.
Idag var det kajakerna som fick sig en grundlig vårrengöring, med härlig hampasåpa, och så tog Peanut och jag en premiärtur längs med strandkanterna på Hårkan mot utmynningen till Indalsälven.
Jag vågar påstå att vårvintern nu på riktigt gått över i vår. Örterna frodas i fönstren, och allt börja långsamt sträcka på sig, och vakna till liv. Måsar, ejdrar, tornfalkar, sångsvanar, gäss, sädesärlor, och tranor har kommit tillbaka.
Vi lever som vi lär, och städar hållbart, och eftersom vi lever mindre än ett replängds avstånd från vår egen vattenkälla så är våra städ- och tvättprodukter av det allra största och yttersta vikt.
Jag fått testa en ny såpa med hampfröolja. Bara ekologiska ingredienser tillverkade i Skåne. Min psoriasis gillar inte när jag diskar och städar, men den här såpan var väldigt mild mot händerna och grym mot smutsen! Kika gärna här om du vill vet mer eller testa själv; https://www.scentstopwebshop.se/33-hampaprodukter/hampabondens-hampasapa.
Kajakerna har stått vinterförvarade i snön mot husväggen så de behövde en ordentlig genomgång. Peanut hjälpte så klart till på det bästa sättet hon bara kunde. Tror det kallas arbetsledare? 😉 Framförallt kände hon sig väldigt bekväm i kajaken och det är det allra, allra viktigaste för mig.
En bunke med varmt vatten, en klutt hampasåpa, en grov borste för det värsta, en liten bit loofah för det ovärsta, en svamp för det enklaste, och en trasa. Det visade sig att jag bara behövde svampen med vatten och såpa.
Jag jobbade upp en skönt lödder med svampen och det räckte för att få bort nästan all smuts. Sköljde bara av med vatten från Hårkan, så var det klart.
Det är inte mycket is som är kvar, men det gör att det känns extra coolt att ta första kajakturen, innan vårfloden! Peanut var bara liten yttepyttevalp förra året när hon följde med ut sist, så hon fick långsamt och i egen takt utforska kajakerna. I höstas, innan vi drog upp kajakerna för säsongen missbedömde hon sin egen förmåga, vattnet och/eller avståndet mellan kajakerna så hon ramlade i. Det var kallt. Hon var inte jättenöjd. Men det verkar hon inte komma ihåg överhuvudtaget.
Hon var så cool! Hoppade i och ur, gillade läget med flytvästen och satte sig tillrätta på lilla filten mellan mina ben, och smög försiktigt fram och tillbaka och letade efter, och hittade, balansen. Vi tog det extra lugnt eftersom det inte kan vara mer än 4-6 grader i vattnet, så vi paddlade bara längs med strandkanterna.
She’s a natural! ❤️ Och ja, det är första gången min bleka lekamen ser solljuset i år så jag är ledsen om jag bländar er med allt det vita och skära. 🫣
Mer än hälften av den första riktiga vårdagen återstår, så nu ska vi snart tända grillen och avnjuta några rödingar grannen fiskade till oss förra året.
Ut och njut!
Kram,
El & Peanut
X.
Ibland glömmer jag att ta med mig tygkassar när jag handlar, och då blir det oftast att jag köper pappkassar. Men jag har ju hur många tygkassar som helst så jag snålar, och packar ofta för tungt. Återanvänder tills kassen går sönder, och då brukar jag riva upp den i mindre bitar och använda som eldstartare i kaminen.
Nu har jag gjort en annan rolig grej med en trasig kasse; fröbomber.
Det är enkelt och superroligt att göra med pyssliga barn och barnbarn. Och så kan man kasta ut dem där man vill att de ska växa upp. I och med att fröna och jorden ligger inpackade i pappersmassa så äter inte småfåglar eller gnagare upp dem direkt utan de hinner kanske gro sig i jorden så det växer upp något.
Jag har slängt ut påsvis med vildblomsfrön uppblandat med jord, eller bara frön, men väldigt lite har vuxit upp, så jag tänker att detta kan vara ett bra sätt att enkelt sprida frön i slänten eller där jag vill att de ska växa upp.
Det är kladdigt, och kletigt, och jordigt, och mysigt. Har man ingenstans att kasta dem på tomten kan man ju med fördel plantera dem i kruka tillsammans med barnen så får de följa vad som väver upp. Kanske i en gammal mjölkförpackning för ännu mer återbruk?
Det som behövs är upprivet eller klippt papper, gärna miljövänligt, oblekt.
En mixer.
Vatten.
Frön.
Jord.
En finmaskig sil.
En liten burk.
Ostduk eller annat att krama ur vätska med.
Gummisnoddar, med fördel i Djurgårdens färger. 😉
En liten bricka.
Alla mina vildblomsfrön var slut så jag tog in lite fågelfrön, och passade på att fylla upp fågelmatarna nu när det häckas och boas.
Prepp. 🙂
Mixade pappkassen med vatten till mindre grov pappersmassa.
Över ett glas eller en burk, gärna med gängad kant, la jag en bit ostduk och fäste med gummisnoddar. Tryckte försiktigt ner pappersmassa så överflödigt vatten kunde rinna ner i burken och formade samtidigt en liten skål där jag la i lite jord och frön. Täckte med lite mer pappersmassa och gjorde en liten boll.
Tog upp ostduken och vred ur så mycket vatten jag kunde, formade samtidigt till en hyfsat rund bomb.
Repeat. 🙂 Pappersmassa i silen, jord och frön i bunken, urkramat vatten i burken (kan man ju vattna med), silduk, och DIF snoddar på en Årebricka.
En liten skål, med jord och frön.
Vill man kan man ju så klart ha färgat papper, eller hushållsfärg i massan så bomberna blir lite gladare, men jag har en stark kärlek till oblekt papp.
En trasig kasse blev tio fröbomber. Jag ska plantera en i en kruka inne så ni kan se vad som växer upp.
Kram,
El
Daniel skickade en länk till mig härom morgonen, med texten ”You fix!”. Det var ett klipp från Nyhetsmorgon där Jenny och Per fick smaka Adam och Albins råbiff med tryffel. Här är klippet.
Receptet får ni här på länken www.koket.se/handskuren-rabiff-med-tryffel men jag kommer visa steg-för-steg hur jag gjorde Adam och Albins tryffelråbiffmacka från Nyhetsmorgon.
Brödet gjorde vi från Diesels bästa kokbok Joshua Weissman och resultatet? Ja, alltså med de förutsättningarna jag hade, som amatör-hobby-hemma-kock och med ingredienser från en vanlig ICA i Östersund, med medelSvensson-budget så blev det enligt förväntan. 😉
SJUUUUUKT gott. Superbt avslut och nystart. Receptet på brödet hittar ni här på länken. jag skippade vitlöken.
Alla ingredienser ska vägas, blandas för sig, temperaturmätas exakt. Lite kemilabb, som när vi gör tvål och salva.
Jag älskar ju att preppa och förbereda allt, och ska man göra en sån här rätt är det liksom ett måste. Och tack vare mitt stora intresse för både matlagning och tvåltillverkning har jag alla redskap som krävs, och även om de inte är på proffsnivå så funkar de i mitt hemmakök. Längst upp på bilden är en liten assiett med en lite slickepott, med en så kallad ”Tangzhong” med mjöl, mjölk och vatten, som en vatten-roux utan smör. Den skulle vara i brödet, men fru Bergström fort-och-fel, glömde den. 🫣
En mandolin till silverlöken, ett rivjärn till parmesanosten, en temperaturmätare till mjölkblandningen, och, kanske det viktigaste igår, – en köksvåg som mäter exakt.
Mjölblandning, mjölkblandning med jäst, rumstempat smör, och ägg blandas och bearbetas enligt receptet. Här skulle även tangzhongen varit med.
Allt preppat. Jag har stavmixat friterade marconamandlar, rivit parmesanen, mätt upp socker, ättikssprit, olivolja, isvatten, majonäs, smör, Daniel finskar ryggbiffen för hand och degen var färdigjäst.
Krossade mandlar, riven parmesan och mjukt smör. Knappast sista gången vi gör det här! Och idag ska jag göra parmesanchips med krossade mandlar i, för att det finns hemma. Måste ju bli himmelskt gott.
Degen delades i nio hyfsat lika delar, rullades och lades i smord form för ytterligare jäsning. Ättikslagen till silverlöken kokades upp, svalnade och hälldes på löken, köttet blandades med olja, vatten, salt och peppar, smöret är ihoprört så bara tryffeln som ska mandolinas och brödet gräddas.
Supergott och fluffigt.
Råbifftryffelmackan skulle ha smörstekt Japanskt mjölkbröd, så jag skar av topp och botten på bullarna och stekte i smör.
Använder nästas alltid gjutjärn, det är det bästa jag vet.
Här var jag så sjukt taggad att jag nästan hade lite puls. Äntligen dags att montera, lägga upp, och servera. Och på alla bilder kanske ni har sett att vi har mängder med olika sorters tallrikar och assietter? Det är för att allt fint, dyrt porslin vi en gång hade har blivit sålt, chippat, tappat, kanske även i frustration kastat i golvet, vid nåt svagt NPF tillfälle. Kvar är chippat, och loppisfynd. Spretigt, precis som vi. 😉
Mandelparmesansmöret på. Ska ha lite mer nästa gång, det var SÅ gott.
Handskuren råbiff, tartar, på.
Syrad lök på.
Majonäs på.
Tryffel på. Sommartryffel på liten burk á la ICA. Har varken tillgång till, eller råd med, nåt annat. Men det är också gott. Kanske inte 2 stjärnigt gott, men det livet är förbi. Det här är galet gott. Sådan magisk lyx.
Det tog rejält många timmar, och att börja sen eftermiddag var dumt. Jag hoppas jag kan göra om det nån gång men då börjar jag mycket tidigare med preppen.
Till maten satte vi på nya filmen om Bob Marley – One Love. Gissar att jag kommer se den ungefär lika många gånger som jag sett Metallicas Through the Never, typ oändligt många. Såg den igår, såg den i morse när jag började skriva, och har lyssnat på musiken sedan dess idag. Älskar språket och dialekten, och musiken.
Avslutar inlägget med en förhoppning om att ni får en finfin dag med denna lilla goding.
Kärlek, respekt och hälsa.
Kram;
El
X
By El
Prenumerera för att få tillgång till resten av det här inlägget och annat prenumerantexklusivt innehåll.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset.
Jag fortsätter på temat grönt och fortsätter frammana våren. Snön har smält undan snabbt som tåget men det är fortfarande kallt, kallt, kallt.
Hoppet om värme och solsken underhålls av att kickstarta våren inne. Varje vår är det dags att så frön, ta sticklingar, plantera om, gödsla, jordförbättra och precis som med tvåltillverkning, eller matlagning, eller fotografering, så gör jag det till nånting meditativt. Kopplar bort allt annat och går in i nuet.
Jag älskar varenda liten detalj, som de gamla terrakottakrukorna, som börjat få mossa och härlig patina, och det gamla zinkkaret jag har till jord, där jag blandar gammal jord med ny, och med gödsel och näring. Och den gamla zinkkrukan jag har till fröpåsar, och ett gammalt tråg till gamla saxar och så-verktyg. Jag har sekatörer, flera olika sorters saxar, pinnar, pincett och jag har sparat massor vin-och bubbelkorkar ett tag för att märka upp sådderna. Har ett annat roligt tips med korkar, som kommer i ett eget inlägg; Fire starters.
Jag började med de gamla krukorna som blev över när jag omplanterade örter när Diesel var på sin Auschwitz-resa, och tog in de terrakottakrukor som fortfarande var hela efter vintern.
Måste komma ihåg att tömma krukorna i höst och stapla dem upp-och-ner så de inte spricker.
Testade att ta in några bräder jag haft som hylla vid gamla köks-”tarmen” jag tog bort när Daniel var bortrest. Hade några tomma plasthinkar som jag fått återanvända efter snittblommor på Kulturarvet och använde dem som ”murstenar” och byggde upp en lite plantskola i ena fönstret mot Hårkan där solen skiner från tidig morgon till eftermiddag.
Bad min älskade make om hjälp att bygga ihop hyllan igen, men med nya mått utifrån fönstrets förutsättningar.
Jag har en stark kärlek till gamla, gärna lite rostiga saxar, som fortfarande har en charm, och en skärpa kvar. Sedan känner jag ju knivsliparn i Sörefors, som min älskade make råkar kallas för här i bygden. 😉
Örter, grönsaker och nyttoväxter är min stora passion så nu har jag frösått, tagit sticklingar av, och omplanterat följande växtlista, som är annonslänkar till Wexthuset:
Basilika
Blå bolltistel
Bondbönor
Brytbönor
Buskkrasse
Citronmeliss
Dill
Druvgurka
Gurkört
Honungsfacelia
Hot Lemon Chili
Järnört (Verbena officinalis)
Kryddsalvia
Nattviol
Oregano
Pepparmynta
Persilja
Skärbönor
Sockerärtor
Styvmorsviol
Sömntuta
Timjan
Länkarna innebär att om du klickar på dem och sedan beställer något så får jag en liten provision på ditt köp. Det blir inte dyrare för dig, bara en liten peng över till mig. 🙂
Jag hade en halv burk bets över från något tidigare projekt så jag passade på att betsa de råa kanterna.
Trä:et är från de granar som Jämtkraft sågade ner första vintern vi bodde här, som Daniel klätt hela sin bod med. Det kommer fortfarande ett helt eget inlägg om hur han gav sin man-cave en makeover. Snart, jag lovar.
Visst blev det bra? Och det bästa är att när alla plantor fått flytta ut, så skruvar vi bara isär ”plantskolan” och tar fram den nästa år igen.
Andra fönstret mot Hårkan fick en liten inomhus-pergola, som jag ritade upp häromkvällen. Jag skrev för en tid sedan att jag skulle testa att köra ett litet orangeri inomhus, och fick med mig Daniel på tåget. Hehehe, nu väntar jag bara på att få melonfrön och en vindruvsplanta (annonslänkar) som jag beställt av Wexthuset. Sen ska jag testa att odla vindruvor och meloner i fönstret. Sa jag orangeri? <3
Titta bara! Plantskola till höger och pergola till vänster. Hårkan rakt fram. Utsikten är magisk, och jag tänker att en vindruvsranka och en melon eller druvgurka bara ramar in det magiska men ännu mer grön magi. Tänk bara att kunna göra eget vin?
”Lastly”så fick min Dr. Westerlund en rejäl make-over och jag tog flera fina sticklingar till en granne, och fick tipset att testa att torka bladen för att använda som ört. Doften är väldigt rosig och parfym-ig men jag ska testa att baka med de torkade bladen enligt Wexthusets recept på Pelargonkaka med blommor och blad.
Nu måste jag hasta till sängs för i veckan har jag inte mindre än fem revisioner att ta hand om , plus de sista deklarationerna för enskilda firmor, och periodiska sammanställningar för Europeisk moms. Och jag ska förbereda en tutorial om moms på internationell försäljning i dataspelsbranschen. Spretigt. Älskar’t.
Ta hand om er, och varandra.
Kärlek, respekt och grönska,
El
X.
Veckans tips kommer från av en av mina fantastiska tremänningar jag berättat om flera gånger förr; Anna.
Bland annat här i ett inlägg jag skrev om att följa sin led; https://www.sustainableliving.se/folj-din-led/ och en länk till hemsidan som hon delar med sin syster Elin; https://annaochelin.se/.
Älskar före- och efterbilder!
Text och bilder från Anna Julia Vikström, kika gärna in på hennes insta här https://www.instagram.com/annajulia72/.
Började med att skrapa bort stora och små färgfläckar och -stänk med en vass brytbladskniv. Ett bra rakblad och/eller en skarp sickel är ännu bättre.
Och för oss som inte vet vad en sickel är så länkar jag till Wikipedia här. 🙂
Sedan en rejäl skrubbning med diskmedel och en lite rivigare svamp. Se till att skrubba alla ytor och skölj och låt torka noga.
.
Använde linoljespackel (det finns i många olika kulörer men jag tog det jag hade hemma) för att fylla igen sprickor och hål där fanéret släppt. Lät det torka till nästa dag.
Slipa alla ytor ordentligt för att få en jämn yta och få bort rester av lack. Våttorka efteråt.
.
Där jag spacklat målade jag med pigmentpasta i kulören teak. Lade på tunna lager som gnuggades in för att inte orsaka kanter.
Linoljevax i kulör mahogny applicerar man med en luddfri trasa (lakansväv från gammalt örngott t ex) i träets fiberriktning. Linoljevax finns i en massa olika kulörer + ofärgad. Ytan man ska ha det på behöver vara trären, lack/färg/bets gör att vaxet inte absorberas. (Bra med handskar, annars får man lätt en inte så snygg manikyr…) Linoljevaxet återfettar, vårdar och skyddar träet. Låt torka 24 h.
.
I små torra sprickor/springor och där det kan vara svårt att komma åt med trasan använde jag en tandborste. På större ytor funkar en panelborste fint.
.
Perfekt för utrymmet som det här. Det allra lättaste är ju att ta bort sits och ryggstöd från metallstativet, men de var popnitade och jag visste inte hur jag skulle få bort (och tillbaks dem) på ett snyggt sätt.
.
Till metalldelarna använde jag linoljefärg och istället för att maskeringstejpa på ståråtkomliga ställen kilade jag in en sida från en broschyr när jag målade. Penseln är en spröjspensel med naturborst. Det är en riktigt bra form på den för att måla i hörn och i profiler.
.
Mellan målningsdagarna – jag målade metalldelarna två gånger med 48 h emellan – så ställer jag penseln i vatten. Vattnet kramar man bara ur inför nästa målning och man kan förvara penseln såhär i veckor. När man är klar med sitt projekt rengör man penseln riktigt noga med såpa. Investera i bra kvalitetspenslar och ta hand om dem så har du penslar för livet!
.
Det här är linoljevaxet jag använde. Denna lilla burken gick det bara åt 1/4 av till sits och ryggstöd, så det är drygt! Alltså ekonomiskt, liksom linoljefärg.
Tassarna/golvskydden/rörändskydden fanns bara kvar på ”frambenen”, så det fick bli nya på ”bakbenen” och så spraymålade jag alla fyra för linoljefärg fäster inte på plast. (Jag har i flera år förgäves försökt få tag på tassar i andra material som trä, kork, metall, ull eller läder, men de få som finns säljs i förpackningar om typ 200 st och kostar en förmögenhet. En dag ska jag tillverka egna.) Inför spraymålningen av tassarna så maskerar jag med tejp och viker tejpen dubbel den yttersta centimetern eller så. Då är den lättare att få tag på och dra bort om man sprayat över tejpen.
.
På sitsens undersida som var hel och fin men bara väldigt torr gned jag in Fulgentin – gammal superbra rengöring och vård av alla möjliga ytor! Till vänster på bilden är efter Fulgentin, till höger innan.
.
Allt material är från Kulturarvet (klicka på länken för hemsidan).
Wibo linoljefärg/rostskyddsfärg
Byta Yta linoljevax
Fulgentin polermedel
Spröjspensel (Tassar till stolsbenen från Clas Ohlson eller Jula.)
//Anna Julia Vikström
https://www.instagram.com/annajulia72/
Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore.se, Bagaren & Kocken och Vitae PRO.
Det var länge sen jag körde ett smoothie-race. Det är hög tid nu så dagens smoothie får bli starten på ett nytt race, tänkte jag, med super powers och vitaminer, en vårig detox, och grunden till en hälsosam start på dagen.
Det började väldigt bra, det kändes superfräscht. Jag dammade av mixern, och juicaren, och inventerade super foods-förrådet. Ser riktigt, riktigt bra ut!
Ni vet de här rutinerna jag har försökt, men inte helt lyckats med? Jag forsätter att försöka. Så här skrev jag då:
7-9 – morgonbestyr, Peanuts morgontoalett, dricka kaffe och vakna ordentligt, göra frukost/lunch, göra iordning matsäck, jobbväska och ”gå till jobbet”; hyrda kontoret, gästhuset eller köksbordet, eller var jag bestämmer mig för att sitta och jobba för dagen
9-12 – jobb
12-13 – lunch och promenad med Peanut
13-16 – jobb
16-18 – matlagning och middag, middagstoalett med Peanut
18-20 – kreativ tid
20-22 – chilla med bok eller serie, Peanuts sista kvällstoalett
22- 7 – sömn
Det är tiderna, eller rättare sagt klockslagen, som fortsatt inte är helt satta, men jag gör allt jag sagt att jag ska komma dit.
Veckorutinerna är heller inte satta helt. Så här skrev jag då:
Måndagar är det planering inför veckan som kommer, att hitta balans mellan jobb, blogg, vila, uppstartsmöten och kick-off
Tisdagar är min dag med bil och frihet att jobba var jag vill
Onsdagar är en bra dag att testa gymmet
Torsdagar har jag bil och SPA-dag
Fredagar är det perfekt att plocka undan och städa inför helgen, göra mysigt
Lördagar sovmorgon och fridag, förbereda inlägg
Söndagar sovmorgon och städdag, samt utlägg av inlägg
Det enda jag inte fått till ännu är gymmet och träningen. Det kommer tänker jag.
Jag skrev också om husmodertipset jag sprang på i flödet på sociala medier häromdagen.
Så här;
Måndag: Tvätt och planering, plus jobb. Ja check på den.
Tisdag: Stänkning, men jag skippar det. Här jobbar jag på som vanligt istället, med företagen och kunderna. På eftermiddagen har husmor ledigt och på bilden i husmoderslexikon cyklar hon ut i naturen med halsduken fladdrande i vinden. Haha jag kan se mig själv. Japp. Check på den med.
Onsdag: Strykning/mangling och ordnande av linneskåp, byrålådor och garderober. Nja, har nästan ingenting kvar som behöver strykas, och nån mangel har jag inte, så jag jobbar på som vanligt istället. Men absolut ordning och sortering av skåp och skafferiet. Tvätten från i måndags borde vara torr att vika och lägga undan. (Daniel har en planerad veckoaktivitet varje onsdag så det borde vara bästa dagen för mig att prova gymmet.) Ambitionen kvarstår 😉
Torsdag: Bakning av matbröd och min vanliga SPA-dag. Ok, bakning kan jag få till.
Fredag: Städdag ja, logiskt, inte söndagar som Daniel ville, han får anpassa sig. Igen. Husmodern har talat.
I have spoken. 😉 Haha check på den, ska bara få med mig Daniel på det tåget, han hävdar fortfarande att han vill städa på söndagar. Jag har ingen aning om varför. Han får helt enkelt ge sig.
Lördag: Mathandling, matlagning och bak. Jovars, lite trädgård på det också. Check.
Söndag: Vilodag, då åt man gärna den stek som förbereddes på lördagen! 🙂 Om jag får till alla rutiner och dagar enligt schema finns det massor av tid för redan förberett inlägg att publicera på söndagar också. Japp, check.
Jag behöver också komma igång med hälsan och träningen igen. Och det där nyttiga. Så, till smoothien, som jag var så ivrig att testa.
Jag juiceade blekselleri, tog fram en näve frysta havtorn och några frysta ingefäraskivor, och plockade fram alla mina superpulver.
Skedade ner en matsked hampa, som är antiinflammatoriskt, 1 msk hampaprotein, som är ett jättebra vegetariskt protein, och bra för matsmältningen.
1 msk chiafrön, för mättnad och stamina, en [måttet som en nypa, fast med alla fingrar, som en velociraptor-nypa?] torkade björklöv, torkade brännässlor, torkad pepparmynta. Här borde jag ha hejdat mig, och frågat mig själv allvarligt; ska jag verkligen gå all in och ta allt grönt jag har i hela huset? Jag tog en tesked vetegräs och ett kryddmått var av spirulina och chlorella. Stänkte ner några doppar citron och en liten klutt kokosolja och en större klutt honung, från en biodlare i grannbyn.
Hällde upp, var supernöjd med resultatet men har inget bra ljus inne, ännu.
Går ut och fotar på bryggan tänkte jag.
Första bilden? Sned och vind och skev, men fin grönska i smoothien.
Andra bilden? Snygg bakgrund? Vi har rensat upp och ska till återvinningscentralen i helgen. Så nu vet ni det också. 😉
Smakar.
Nä tvi vale! Åh fytterakker’n va hemskt. Riktigt agasamt (jobbigt på jämtländska) att få ner, men jag var ju tvungen att dricka upp den.
Jag brukar må illa av vitaminer så jag drar mig för att ta dem. Men jag måste. Jag behöver dem. Så till ovan sagda smoothie, mixad till en spenatsoppa-aktigt grön sörja tog jag mina vitaminer. Supertrevlig upplevelse som ni förstår.
Ja just det, sellerijuice är starkt renande av toxiner och tungmetaller, och hjälper levern, återställer magsyrabalans och sköter vätskebalansen. Utöver alla superfoods jag nämnde.
Det kan också vara starkt laxerande. Ovanpå illamåendet.
Som tur är har jag samlat på mig en hel del beprövade recept genom åren. Med och utan superpulver.
Och om ni undrar vad jag menar med superpulver har jag skrivit om det för några år sedan. Super foods.
Affiliatelänkar för superfoods och mixers: Superfoods , VitaePRO, Mixers.
Tills nästa gång!
Love & respect,
El
Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.
My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.