Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj på kött. Styckningen ger en mör och fantastiskt smakrik bit kött.
Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är ett portugisiskt ord. Ett försök till översättning till svenska är rostbifflock med kappa. Med kappa avses den fettrand som lämnas kvar, i syfte att få en bättre produkt vid tillagningen. Köttbiten blir saftigare och smakar bättre.
Picanha har något kraftigare fibrer än till exempel entrecote eller ryggbiff, vilket ger den mer smak. Som en flankstek med fettkappa.
Picanhan är lätt att hantera, smakar utmärk med bara lite salt, direkt från grillen.
Glutenfritt stekpannebröd
50 g rumsvarmt laktosfritt smör
7 dl glutenfritt mjöl
2 tsk bakpulver, jag använder Renée Voltaires ekologiska
1 tsk salt
1 tsk hel och nymortlad anis
1 tsk hel och nymornad fänkål
2,5 dl ekologisk laktosfri filmjölk
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Nyp ner smöret och häll på filmjölken.
Blanda allt med händerna till en smidig deg och dela upp den i golfbollstora delar.
Kavla ut tunt och stek i torr panna med keramisk belägging på medelhäg värme, ca två minuter på varje sida.
Bookmakertoast
1 bit picanha
1 dl finriven färsk pepparrot
1 msk dijon
1 msk grov senap
1 msk majonäs
1 dl crème fraiche
Salta och peppra köttet.
Stek köttet runt om i smör i en het stekpanna.
Låt köttet gå klart till önskad stekgrad i ugnen, använd stektermometer.
Ta ut köttet och låt vila inlindat i aluminiumfolie några minuter innan det trancheras.
Blanda senap, majonäs och crème fraîche i en bunke. Smaka av med salt.
Riv pepparroten.
Skär köttet som en flankstek, lite snett, tvärsöver fibrerna.
Bygg smörgåsen på ett stekpannebröd.
Börja med ett salladsblad.
Bygg med några skivor kött, ringla över dressingen och toppa med pepparrot.
Servera med ugnsrostade grönsaker.
Nu ska vi vila en liten stund till sedan fortsätter jag nog med nästa gamla utkast!
Kram,
El
Lämna ett svar