…eller åtminstone otroligt heta och goda kycklingvingar.
Smakar nästan precis som Buffalo Wild Wings, eller kycklingvingarna på O’Learys. Sjukt goda. De tar också flera timmar att göra och är värda varenda sekund. Heta små rackare.
Här ligger de klippta och ”kryddmjölade” vingarna innan de får vila under plast i kylskåpet i en och en halv timme. För en LCHF variant använd kokosmjöl, mandelmjöl, kikärtsmjöl, ja nästan vilket frö- eller nötmjöl som helst. Glutenfritt mjöl funkade hur bra som helst om man föredrar det.
Jag älskar Tabasco. Jag menar det. Jag ÄLSKAR Tabasco. Har svårt att komma ihåg när jag åt pizza utan Tabasco sist. Jag var i New Orleans 2002 och kommer ihåg hur jag med stor vördnad nästa smekte skylten till Avery Island. Kräftkastrullen med starka korvar, chilistarka kräftor, majs, potatis och Tabasco på Joes Crab Shack. Oh my, vilka minnen. Gumbon, den friterade krabban, red rice and beans och tabasco, tabasco, tabasco…
Jag har en bild på Tabasco skylten från New Orleans på en hårddisk någonstans. Jag ska leta reda på den och infoga den här.
Ok, Tabasco är ganska starkt, så jag har skrivit i receptet 0,5 – 1 dl, börja med 0,5 dl och smaka sedan av med mer. Börja inte med 1 dl för det är svårare att ta bort än lägga till! 😀
Här är allt som ska vara i; smör, salt, vinäger, Tabasco, cayenne, worcestershiresås, vitlökspulver.
Worcestershiresås.
Vitvinsvinäger. Ekologisk såklart.
Daniel älskar heta kycklingvingar så han ”hovrade” rätt rejält när vi gjorde såsen. Rörde om, smakade, nickade, smackade, rörde om, smakade lite till, hummade, nickade. Var lite nervös. Skulle det verkligen bli så gott som han såg fram emot?
Ädelost och créme fraîche, c’est tout. Ja och en stavmixer.
Ja vi har en fritös. Kan inte påstå att den används flitigt men ett gäng gånger varje år dammas den av för att fritera något kulinariskt och härligt. Sist vi friterade kyckling testade vi att göra chicken fingers, med ett mer än godkänt resultat. Oljan som blir över? När den gjort sitt hälls den tillbaka på flaskorna och slängs i soporna, HÄLL INTE UT DEN I AVLOPPET!
Receptet är på ca 2 kilo kycklingvingar. Det blir en hel långpanna med friterade kycklingvingar som snart ska klä sig i rött.
De första försiktiga dropparna het sås.
Sen blev han lite kaxigare och hällde på lite modigare.
Varenda liten röd droppe ska med.
Dig in!
Ett stort fat med gurka, morötter och blekselleri, en grönsaksdip och blue cheese dressingen.
- 2 kg ekologiska kycklingvingar
- Olja till fritering
- Mjölblandning:
- 5 dl valfritt mjöl
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk salt
- Buffalo sås:
- 0,5-1 dl Tabasco
- 200 g smör
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk Worcestershire sauce
- Salt
- Vitlökspulver efter smak, några skak bara
- Blanda ihop mjöl blandningen i en stor glas- eller stålbunke.
- Klipp av vingen i två delar precis vid leden och doppa dessa i mjälblandningen.
- Lägg ut kycklingvingarna på ett bakplåtspapper.
- Strö över hälften av mjöl blandningen och vänd vingarna.
- Strö över andra halvan och se till att alla vingar har ett jämnt tunt lager mjöl på sig runt om.
- Täck med plastfolie och ställ in i kylen i 90 minuter (VIKTIGT).
- Blanda ihop allt till buffalosåsen i en kastrull och smält smöret med ingredienserna på svag värme under omkörning. Ställ åt sidan.
- Kom ihåg - börja med hälften av Tabascon. Smaka av och tillsätt gärna mer tills den blir het!
- Ta ut vingarna ur kylen. Hetta upp rikligt med frityrolja ca 2 liter i en hög gryta eller fritös till 190 grader (kontrollera med termometer).
- Lägg i 5 -10 av kycklingvingarna och fritera i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna.
- Ta upp med en pincett eller hålslev och lägg åt sidan på en långpanna.
- Fortsätt tills att alla vingar är klara.
- Lägg vingarna i en stor skål och häll över såsen.
- Rör runt och se till att såsen finns runt om samtliga kycklingvingar.
- Lägg över i en ren stor skål eller på ett fint fat och servera som "fredagsmys".
- Servera med grönsaksstavar och dipp.
- Tidigare recept på blue cheese dressing finns här och du klickar på länken.
Ha en underbar kväll och ta hand om varandra!
PS: Glöm inte att ta en extra runda på gymmet eller med hunden efter dessa vingar!
Kram/El
Lämna ett svar