”Mufflonfåret är en vild fårart som troligen är tamfårets förfader. Mufflonet är ett får. Baggen har ofta ett ljusare parti mitt på ryggen och kraftiga, bakåt spiralböjda horn. Även tackan kan ibland ha små horn. Mufflonfåret sägs ursprungligen härstamma från medelhavsområdet. Fåret har sedan inplanterats på flera ställen i Europa. Hos oss i Sverige finns det i några vilthägn men även i några frilevande grupper, bland annat i Södermanland och Småland och på ett par öar på västkusten.
Mufflonfåret är mycket ortstroget, varför man knappt noterar någon spridning.” Info från Svenska Jägareförbundet.
Illustration: Dick Forsman
Chili på mufflon
1 kg mufflonstek
(All typ av viltkött funkar, jag hade en mufflonstek med ben i frysen som jag fått av en kompis som jagar. Tack Benke! 🙂 Den tinade jag och rensade bort ben och senor och skar i små grytbitar. Slamset och benet slängde jag i en påse och ska koka buljong av!)
4 morötter
4 rödbetor
4 lagerblad
1 gul lök
2 hela färska vitlökar
1 msk oregano
1 tsk kanel
1 krm cayenne
1 krm paprika
1 flaska rött ekologiskt vin
Salt och peppar från kvarn
400 g krossade tomater
Till servering:
Pitabröd
Sallad
Turkisk, grekisk eller rysk yoghurt
Riven ost
Jag tinade köttet, rensade bort senor och ben och skar det i små grytbitar ca 1,5×1,5 cm. Sedan skalade jag och slantade fyra morötter och fyra rödbetor, klyftade en gul lök och skar vitlöken i mindre bitar. Jag fräste köttet i en het gryta i lite smör och saltade och pepprade. När köttet fått färg tillsatte jag grönsaker, kryddor och en flaska rött, ekologiskt vin. Sen gjorde jag annat i ca 3 timmar medan grytan puttrade under lock på svag värme.
Jag kände efter och när köttet föll isär vid tryck så hällde jag i en burk krossade tomater och puttrade en stund till. Jag använde en visp och pressade sönder kött och rotfrukter till en trådig chili och serverade i pitabröd med sallad, riven ost och lite yoghurt.
Hett och gott! Helt ekologiskt, närproducerat och mycket klimatsmart! 🙂 Jag är förunnad med vänner som jagar, men de flesta välsorterade livsmedelsbutiker börjar fylla sina hyllor med vilt nu under hösten så håll utkik. Tack igen Benke! Så coolt att prova något nytt!
Diesel tyckte att det var lite för stark så han fick en del italiensk korv efter maten som även Goblin var väldigt intresserad av! 🙂
Kram/El
Lämna ett svar