Daniel fyllde 40 igår och vi firade lite själva i lördags med oxfilé.
Igår hade jag tagit fram en dovhjortsfilé ur frysen som vi fått av vår gode vän Benke som jagat hjorten själv. Vår gode vän Jonas kom med japanska små godisar från sitt jobb så vi marinerade hjorten i shio-koji. Och pappa kom med en hel korg med gula godisar från skogen som han plockat med Mini så vi fick en härlig lyxmåltid och det enda vi faktiskt bidrog med själva var grädden till såsen, potatis och rödbetor! 🙂 Dessutom var Carina här och bjöd på en härlig kväll med skratt och mys! Tack alla som bidrog till en underbar födelsedag för min kärlek!
Men i alla fall! 🙂
Shio-koji är ett traditionellt japanskt matlagningsfenomen. OM jag har förstått det hela rätt är KOJI en fermentering av grödor såsom ris, vete och sojabönor. Shio-koji är fermenterat ris med salt, alkohol och vatten. Koji är en specifik typ av fermentering som används vid tillagning av Miso pasta, soya och sake. JFC har en butik på Tegnérgatan i Stockholm för den som vill botanisera bland allt nytt och spännande!
Ekologiskt är inte samma sak i Japan som i Sverige, men lite senare i höst ska Jonas och Marie komma hit och då ska vi ha en ekologisk japansk afton och bara förtära ekologisk japansk mat och msc märkt fisk i ett egengjort sushiparadis!
Hur som helst la vi hjorten i en skål med shio-koji och lät den ligga där ett par timmar under kalaset. Sedan stekte jag den helt enkelt bara i smör och pepprade lite med kvarn.
Jag slängde in klyftade potatisar och rödbetor i ugnen med olivolja och salt och peppar. Sedan fräste jag alla underbara kantareller som pappa kom med, fryste in en hel del och slängde på grädde på resten. Mmmm va gott!
[…] Dovhjortsfilé marinerad i shio-koji och kantarellsås […]