Det har varit väldigt tyst från mig ett tag igen. För en tid sedan berättade jag att vi har/har haft en tuff period här hemma och just nu befinner vi oss i en tid av både nytt och tufft och spännande och lite gammalt och en smula tungt. Alla typer av förändringar är omvälvande och vi är tre-fyra individer som alla hanterar förändringar på olika sätt. För att hålla fokus på rätt energier väljer vi bort simpla energitjuvar och negativa influenser. Under några månader framåt kommer vi fokusera på oss själva, vår kärlek och våra styrkor. För oss är det hållbart.
Vi är mitt i en ADHD-utredning på vår son Diesel. (Han har godkänt att vi berättar om det här.) Utredningen i sig känns ganska så långdragen då ingen hittills behövt fundera särskilt länge på det när de träffar vårt lilla energiknippe. När han hade 40° feber och dubbelsidig lunginflammation tyckte läkaren att han var ”normalpigg” och inte ett dugg allmänpåverkad medan vi som känner honom tyckte han var i det närmaste apatisk…
Nåväl, energi är bra och positivt och kommer göra att han har driv och kan gå hur långt som helst här i livet. Om han kan lära sig de rätta knepen och teknikerna för att behålla fokus. Det som är roligt är ju roligt. Det som är tråkigt är värre än döden.
Min egen erfarenhet av ADHD är stor. Jag har ingen diagnos, men när jag gör självtesterna så råder ingen tvekan här heller. Jag har hittat mina egna styrkor och mina verktyg för att lyckas. På mitt förra jobb lärde jag känna många härliga kollegor med ADHD, ADD, Aspergers, Autism, och/eller en blandning av flera diagnoser. Framgångsrika dataspelsutvecklare, testare, artister, analytiker, killar och tjejer som hittade jobb som tog vara på sina diagnoser och fokuserade på styrkorna istället för att fokusera på svagheter och kamper.
Jag kommer framför allt ihåg en väldigt ung kollegas berättelse om sin svåra uppväxt med diagnosen och skolan och avsaknaden av acceptans bland kompisarna. Men jag kommer även ihåg hans varma ord om ”redwoodfuran” som stått solidt vid hans sida och stöttat honom varje steg i kampen. Hans mamma. Det var hans största hjälte. Hon hade förstått honom, sett hans styrkor och fått honom att tro på sig själv. Jag hoppas innerligt med hela mitt väsen att Diesel kan säga samma sak om mig när han är vuxen.
På andra sidan denna svåra tid kommer vi ha en ny bild och en ny livserfarenhet som gör att vi ser annorlunda på saker och ting men jag tror mig veta att vår fokus på kärlek och ren energi kommer att bestå. Jag har tjatat om karma tidigare och jag gör det igen; what goes around comes around. Jag lägger all min energi på att vårda min egen karma. Det är min innerliga förhoppning att du även tar hand om din, oavsett religiös tillhörighet.
1:a maj är ett alldeles utmärkt datum för förnyelse och ny energi. Vi firar in våren med en frisk och het sallad med sesamdressing och buffalo wild… blomkål.
Sesamdressingen har jag testat att göra tidigare och denna gång blev den supergod. Sesam och jordnötsdressing. MED recept.
En himla massa ingredienser blev det.
Ett blomkålshuvud i buketter är blandat med en dl vatten och en dl kikärtsmjöl, salt, och peppar. 20 minuter i 200° och vända en gång. På bakplåtsklädd plåt.
Sedan blandade jag en halv dl tabasco/louisiana hot sauce med 50 g smält smör och blandade runt den ugnsrostade blomkålen i. Tillbaka in i ugnen i 20 minuter till med en vändning efter halva tiden.
- Asiatisk sallad
- 1 liten påse ekologiska salladsblad
- 1 förpackning skalad edamame
- 4 finstrimlade eller grovrivna morötter
- 1 strimlad paprika
- 4 vårlökar, salladslökar i tunna skivor
- ¼ instrimlad rödkål, mandolinad
- 1 stor näve cashewnötter
- ½ förpackning alfalfagroddar
- ½ finstrimlad gurka
- Buffalo wild blomkål
- 1 huvud blomkål i mindre buketter
- 1 dl vatten
- 1 dl kikärtsmjöl eller annat glutenfritt mjöl
- Salt och peppar och eventuellt vitlökspulver om man gillar det
- 0,5 dl Tabasco
- 50 g smält laktosfritt smör
- Sesamdressing
- 1 dl rostade sesamfrön
- 1 dl jordnötter
- 1 msk olivolja
- 1 cm finriven ingefära
- 0,5 dl tamari soja
- 1 msk risvinäger
- Vatten till önskad konsistens
- Skölj alla grönsaker och strimla fint. Ställ åt sidan.
- Koka edamame enligt förpackningen. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Värm ugnen till 200°.
- Plocka mindre buketter från blomkålen.
- Blanda samman mjöl med vatten och salt och peppar.
- Blanda ner blomkålen och sprid sedan ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Rosta i ugnen i 20 minuter, vänd efter halva tiden.
- Smält smör och blanda med Tabasco.
- Blanda ner den ugnsbakade blomkålen och blanda försiktigt men väl.
- Ställ tillbaka i ugnen under tjugo minuter till med en vändning efter halva tiden.
- Torrosta sesamfrön, cashewnötter och jordnätter, separat i en torr stekpanna.
- Häll sesamfrön och jordnötter i en behållare för stavmixer.
- Mixa slätt och häll på med olja, vinäger, soja och ingefära.
- Mixa och fyll på med vatten tills du uppnår önskad konsistens.
- Lägg upp alla grönsaker på tallrikarna, toppa med blomkål och ringla över sesam- och jordnötsdressing.
Den vegetariska varianten, med buffalo blomkål…
… och Daniels variant med reko kycklinglårfilé á la buffalo. Kycklingen har verkligen en biroll i sammanhanget men är ändå värd att nämnas. Samma ”marinad” som blomkålen, med 0,5 dl tabasco och 50 g smält smör, salt och peppar från kvarn.
Stekta i smör till fin yta för att sedan gå klara i ugn tillsammans med blomkålen.
Nu är snart den mest hektiska perioden på året över, för min del. Nästa vecka åker vi till London och andas ut och upplever Hogwarts och magin i Harry Potters värld. Men jag hoppas vi hörs innan dess.
Kram på er!
//El
Lämna ett svar