När vi var i London testade vi så klart en klassisk Brittisk frukost, vita bönor, stekt korv, bacon och toast. Inte helt i min smak, men om man piffar till lite, tillsätter lite klassiska smaker och gör något nytt av det? Ja! Sedan beror det så klart på var man äter någonstans. Vi fick uppvärmda ”vita-bönor-i-tomatsås”, med sladdrigt och flottigt bacon och någon smaklös och färglös korv-variant tillsammans med rostad formfralla. Kulinarisk höjdpunkt? Knappast. Men jag gillar bönor, korv, bacon och toast. Surdegsbruschetta. Ingen konserv med vita bönor i tomatsås utan kokta vita bönor i en tomat och buljongsoppa med morötter, selleri och palsternackor.
Här har jag gjort en soppa med vita bönor och örter, toppat med knapriga baconbitar och stekta korvslantar. Wermdö prinskorv, lokalt och gott. Till det en bruschetta och krasse. Kulinarisk upplevelse? Absolut! Gott och fräscht istället för stabbigt och flottigt.
- Bön-&baconsoppa
- 2 paket ekologisk bacon
- 1 paket skärgårdsprinskorv
- 3 smala morötter
- 3 smala palsternackor
- 3 blekselleristjälkar
- 1 gul lök
- 2 burkar vita bönor
- 2 burkar black eyed peas
- 1 liter vatten
- 2 buljongtärningar
- 1 burk krossade tomater
- 2 kvistar timjan
- 2 lagerblad
- Lite krasse
- Lite riven ost
- Bruschetta
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 msk olivolja
- 1 ask ekologiska små tomater
- 0,5 finhackad röd lök
- 1 näve finstrimlade basilikablad
- Salt, peppar, chilipulver
- Skala och skär morötter och palsternackor i 0,5 cm stora bitar.
- Skär lök och selleri i lika stora bitar.
- Skär eller klipp bacon i 0,5 cm breda strimlor.
- Skär korven i tunna slantar.
- Stek baconet i omgångar i en stekpanna med keramisk beläggning.
- Sila av baconflottet till en bunke och ställ åt sidan.
- Stek korven i omgångar i lite av baconflottet, ställ åt sidan.
- Ta fram em stor gryta och fräs grönsakerna i lite av baconflottet.
- Tillsätt krossade tomater, bönor, örter, vatten och buljong.
- Låt puttra på medelhög värme tills grönsakerna är mjuka och soppad fått en lite tjockare konsistens.
- Under tiden soppan puttrar pensla brödskivorna och rosta i 200° tills de fått fin färg.
- Finhacka rödlök och tomater och strimla basilikan fint.
- Blanda tomater, lök och bailika i en skål, salta, peppra och smaka av med chilipulver.
- Servera soppan toppad med korvslantar och bacon, och lite riven oct och krasse.
- Servera bröden med en sked tomatsallad och lite krasse och ett basilikablad.
Hösten är här, med allt vad det innebär; kyligare vindar, soppor, grytor, tända ljus, och VAB. Diesel är snuvig och hängig, och får vara hemma idag och kan förhoppningsvis vila bort vad det än är han har fått. Nu kan jag passa på att uppdatera och publicera några av alla de påbörjade utkasten till inlägg som ligger och dammar.
Diesel och Goblin och jag ligger i sängen och Diesel och jag dricker te och sitter med varsin padda. Mysigt!
Ha en fin dag, och ta hand om er!
Kram,
El
Lämna ett svar