…det kommer ett långt inlägg om familj här. Du kan skrolla ner till receptet direkt om du inte vill läsa. 😉
Igår var det Fars dag!
Middagsprepp/mice en place med trattisar, ekologiskt bacon, purjo, mandelpotatis, rödvinssås och KRAVmärkt Jämtländsk oxfilé.
Rödvinssåsen fick stå och puttra en timme så se till att du har gott om tid att göra såsen. Den ska reducera till allra minst hälften. För att få med alla underbara smaker från köttet slängde jag till en början i lite bacon och vispade ur stekpannan med lite vatten och hällde i efter köttet var stekt.
När baconbitarna var nästan klara fick purjolöken följa med ner i pannan och mjukna.
Jag redde inte av såsen, jag tyckte inte det behövdes. Men vill man ha den lite tjockare kan man ju reda av med majzena, eller arrowrot. Mandelpotatismos, oxfilé, smörstekta trattkantareller, bacon och purjolök toppad med en rödvinssås. Skomakarlåda 2.0. SÅ himla gott!
Filén serverades rare till pappa och Daniel och jag fick ett ”-Perfekt” av pappa. Stolt! Själv vill jag ha köttet mer åt mediumhållet. Det var så mört att vi förmodligen kunnat använda smörknivar!
Haha, pappa fick matlåda med sig och har en äkta gammal hederlig plåtlåda som matlåda så detta måste ju vara den ultimata Skomakarlådan? Jag kommer ihåg dessa från när jag var liten och innan det fanns microvågsugnar i alla hem. Hållbart! Jag älskar’t!
- 4 skivor ekologisk oxfilé, gärna från glada kossor (ja ja; oxar) från Jämtland
- Salt och peppar från kvarn
- Potatismos
- 800 g ekologisk mandelpotatis
- 2 dl grädde
- 25 g smör
- Salt och peppar från kvarn
- Topping
- 2 paket ekologiskt svenskt bacon
- ½ ekologisk purjolök, det gröna
- 2 hg trattkantareller
- 1 msk smör till stekning
- Rödvinssås
- ½ purjolök
- 1 morot
- 1 palsternacka
- ¼ rotselleri
- 5 kvistar timjan
- 2 lagerblad
- ½ kruka persilja
- 4,5 dl rött vin
- 4,5 dl vatten
- 1 msk oxfond
- Börja med såsen, den tar överlägset längst tid.
- Skär morot, palsternacka, rotselleri och purjolök i stora bitar och lägg i en kastrull med tjock botten.
- Lägg i timjan, persilja, lagerblad och oxfond.
- Häll på vin och vatten.
- Koka upp och låt sjuda och reducera till ungefär hälften.
- Sila av och håll varm.
- Red eventuellt av om du vill ha den tjockare.
- Skala och skär mandelpotatisen till lika stora delar.
- Koka i saltat vatten 20-25 minuter.
- Stek baconbitar på medelhög värme. När de nästan är klara häller du i purjolöken och låter den steka med tills mjuk
- Ståll åt sidan.
- Stek trattkantarellerna i smör och salta och peppra.
- Ställ åt sidan.
- Häll av vattnet från potatisen och pressa den.
- Lägg i smöret och låt smälta.
- Blanda i grädden och vispa slätt.
- Smaka av med salt och peppar. Håll moset varmt medan su steker köttet.
- Hetta upp en stekpanna och lägg i den rumstempererade oxfilén när smöret tystnat. Stek på bäggesidor och ös sedan en stund med smöret och ställ stekpannan åt sidan.
- Låt köttet vila fem minuter innan servering.
- Fräs på kantareller, bacon och purjolök så det blir varmt.
- Lägg upp en stor klick potatismos på varma tallrikar.
- Toppa med rödvinssås, oxfilé och baconfräset.
- Njut!
Ha en fin dag!
Kram/El
Lämna ett svar