Våren har kommit till Jämtland. Med ett sha-bang! Hårkan forsar, fåglarna leker och sjunger, och ALLT växer.
Solen har gassat i flera dar, och värmt, så nu är nästan all snö och is borta från vår tomt.
Maken är bortrest, och sonen och jag har ett harmoniskt lunk. Jag har jobbat, på bryggan, och passat på att sitta i solen och lapa D-vitamin. Röd? Tjaa, som vanligt vid den här tiden på året. 😉
Morgonkaffet intaget på bron, och dörren har stått öppen från tidigt till sent så Peanut har sprungit ut och in, och fram och tillbaka, solat i dörröppningen, svalkat sig i älven, myst, lyssnat, tittat, luktat.
När det var som varmast fick hon en liten boll av frusen köttfärs, som isglass. Det var mycket uppskattat, och svalkande.
Jag har bakat glutenfria hamburgerbröd/frallor med jalapeños och ost, och gjort kanske den godaste halloumiburgaren sedan urminnes tider. Mitt facit på den perfektaste halloumiburgaren är från Grill Ruby i Gamla Stan, i Stockholm. Med chilimajo. Så god så det nästan var löjligt. Jag var riktigt nära idag.
Brödet? Förvånansvärt gott. Ska man äta glutenfritt kan det vara värt att baka eget, i min mening. Det är inte ofta jag ätit glutenfritt och haft samma lyckorus som efter en surdegsfralla, typ aldrig. Men Diesel tyckte också att det var gott, så om jag har tur finns det kvar några till senare, men nu vet jag ju att det blev med beröm godkänt även av en mycket kräsen finsmakare och fellow brödälskare.
Receptet
4 dl laktosfri mjölk, uppvärmd till 37 grader
50 g jäst
480 g glutenfri mjölmix (jag använde en köksvåg)
1,5 msk chiafrön
1,5 msk fiberhusk
1,5 msk psylliumhusk
1,5 msk grovmalen hampfröprotein
1,5 msk sirap
1-2 tsk salt
1 kopp riven ost
0,25 kopp hackad jalapeños
1 uppvispat ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Blanda uppvärmd mjölk och jäst, tillsätt resten av ingredienserna och kör i hushållsassistent med degkrok, ca tio minuter.
Låt degen jäsa minst en halvtimme, gärna längre.
Knåda i ost och jalapeños och forma till en rond boll.
Dela i lika delar, forma till frallor, och platta till lite så de inte är helt runda.
Låt jäsa under duk en gång till, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i uppvärmd ugn på 225 grader i 15 minter. Låt svalna på galler under duk.
Degen är inte som en ”vanlig” deg, utan lite kletigare, men ändå torrare, lite som att stärkelsen tar över och dominerar känslan. Jag hade både fiberhusk, psylliumhusk, chiafrön och grovt hampfröprotein i och det var nog tur, annars hade nog känslan av ”potatismjöl” tagit över.
Den var ändå väldigt lättarbetad på ett mjölat bakbord.
Över förväntan bra. Jag är jättenöjd. Större ostbitar nästa gång.
Jag gjorde smashed burgers till Diesel, och halloumi, eller rättare sagt, Norrländsk Eldost, till mig. Det finns hopp mina vänner, om att få äta gott och somrigt även för mig. Mejerifritt, nope, men laktosfri grillost, och lagrad ost i brödet. Ja okejdå, även laktosfri mjölk i degen. Laktosfritt iallafall. Och glutenfritt. Jättekliv.
Salladsblad, smörstekta champinjoner, karamelliserad lök, eldost, avokado, tomat och en hel del hemgjord chilimajo med sambal, sesamolja och soya i det glutenfria ost- och jalapeñobrödet. Gott.
De glutenfria mjölalternativ som finns i lokala dagligvaruhandeln har en del att önska, men jag har googlat, och googlat, och fått tips, och tips. Det är svårt, eller i alla fall mycket svårare, att baka med glutenfritt än vanligt mjöl.
Har du tips på den bästa hemgjorda mjölmixen? Gärna en man kan byta ut 1:1 mot vanligt mjöl får du gärna tipsa! Min utmaning har bara börjat.
Imorgon, söndag, hoppas jag nästan på regn, för jag har massor att göra på jobbet.
Tills nästa gång,
Kram,
El
X.
Lämna ett svar