Under en ganska kort stund på hösten finns möjligheten att köpa färska kastanjer från Europa på affärerna. Det är så himla mysigt och väcker varma julkänslor hos mig. Speciellt saknar jag Ohio State Buckeyes och de chokladpraliner med kastanj i som jag åt när jag bodde i USA.
Saltrostade kastanjer med smör och salt är gudagott som det är med ett glas rött vin till. Och i sötsaker med choklad är det riktigt, riktigt gott. Och som i denna rätt; ett tillbehör till grillat kött – oh så gott.
Ett litet x i varje topp, ett centimetertjockt lager med grovsalt, 220° i ugnen och ca 20 minuter är allt som behövs. Saltet häller jag i saltkvarnen efteråt så ingenting går till spillo.
Börja pilla bort skalet så fort du kan för ju svalare kastanjerna blir desto hårdare sitter skalet…
En flaska rött från Napa Valley till. En Clos du Val från Systembolagets beställningssortiment. Visst är det fint med färgerna? Hösten är verkligen min bästa vän med den friska, höga luften och alla vackra färger på löv och gröda. Just dessa pumpor säljs som prydnadspumpor men vanliga, ätbara pumpor är också väldigt vackra.
- 1 flankstek
- salt och peppar
- Tillbehör
- ca 30 kastanjer
- ca 15 halverade brysselkål
- ca 30 små champinjoner
- 2 paket bacon
- Romesco
- 1 dl mandel
- 1 dl hasselnötter
- 2 rostade röda paprikor
- 2 tomater
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk rökt paprika
- 1 tsk salt
- 1 dl olivolja
- Romesco
- Mixa mandel, hasselnötter, paprika, tomater, vitlök, olja och kryddor i en blender eller matberedare. Smaka av med salt, häll upp i en skål. Ställ åt sidan så länge.
- Tillbehör
- Värm ugnen till 220°.
- Kryssa alla kastanjer i toppen och ställ i grovsalt i en ugnsform.
- Rosta kastanjerna i 20 minuter.
- Skala så fort du kan ta i kastanjerna utan att bränna dig. Lägg åt sidan.
- Fräs champinjonerna i smör och salta och peppra. Lägg åt sidan.
- Fräs halverad brysselkål i lite olja tills de fått fin färg. Salt och peppra och ställ åt sidan.
- Tärna två paket bacon och stek krispigt som baconchips. Häll i en sil och sila bort överflödigt fett.
- Blanda ihop kastanjer, brysselkål, champinjoner och baconchips.
- Grilla flanksteken och skär i tunna skivor.
Grillad flankstek, knapriga tillbehör och en nötig romesco! Underbart höstigt!
Kram/El
Lämna ett svar