• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Sustainable Living

- reduce, reuse, remake & recycle! -

  • Hem
  • Blogg
  • Apothecary
  • Recept
    • Örter, läkeväxter & ätbart ogräs
    • Antiinflammatorisk kost
    • LCHF
    • Härliga grytor & Crock-Pot
    • Grillat
    • Smoothies
    • Soppa & smörgås
    • Svensk husman
    • Vegetariskt
    • Vilt
  • Inspiration
  • Sustainable Living
  • Om

Grön vårpaj

15 april, 2024 By El Lämna en kommentar

Det här inlägget förberedde jag för en vecka sen så våren har kommit lite lite längre nu. Men så här skrev jag då.

Tvingas frammana våren efter flertalet setbacks denna vårvinter. Sol, plusgrader, hopp om våren – snöstorm. Igen. Igen. Igen.

Men nu? Törs jag hoppas? Igen? En liten ensam tussilago har iallafall tittat upp. 1 poäng till våren. Isen har släppt en bit uppströms. 2 poäng till våren.

I veckan som gick gjorde jag allt jag kunde göra grönt. Och den gröna pajen blev fantastiskt god och väldigt vårig.

Vi äter bara laktosfritt här hemma sedan länge, men alla väljer ju själva vilket typ av mejerier man vill använda. 🙂

Att laga mat är som ren meditation för mig. Jag älskar att preppa och skala, och skära, och förbereda och pyssla i köket. Sedan älskar jag också allt som är fint att se på. Titta bara på dessa våriga grönisar. Kronärtskocka (på burk, inga färska i säsong), bladspenat, de första skira sparrisarna och broccoli.

Grönt är skönt!

Grönisarna fick fräsas lite snabbt i olja med en ramenbas från Kikkoman.

Recept här

Pajdeg
150 g smör
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
salt
lite vatten för att få degen att hålla ihop, typ en matsked

Maken får oftast göra degen, han är så fantastiskt noggrann! Han kan stå länge, länge och få ihop den perfekta degen, för att sedan lika långsamt och omsorgsfullt klä en form. Efter en halvtimme i frysen naggade han den innan den förgräddades i 10 minuter i 200 grader. Det finns också pajformar med förnaggade hål i formen om man föredrar det. Men jag föredrar när maken naggar. 😉

Fyllning
1 liten påse babyspenat
1 burk kronärtskockor
1 bunt sparris
1 broccolihuvud
Ramenblandning
Soya

Jag skar upp alla grönsaker i lika bitar (typ) och fräste dem i lite olja när pajskalet var i ugnen. Smaksatte med Kikkomans Ramen Soup Base Shoyu, finns på ICA.

Hällde ner de frästa grönsakerna i pajskalet och blandade i äggstanningen.

Äggstanning
3 ekologiska ägg, gärna från en hönsgård nära dig
3 dl mjölk (vi använder röd laktosfri)
ca 200 gr riven ost, hade cheddar och mozzarella hemma
Salt och peppar

Lika god som den blev fin, tycker jag.

Jag toppade de frästa grönisarna och äggstanningen med några råa sparrisar och broccoli för jag tycker det blir fint och lite extra krisp.

Gräddade pajen 25-30 minuter i 200 grader.

Visst blev den fin? Så vårig. Perfekt lunch att ta med sig till jobbet. Lika perfekt som den är men god till rökt eller gravad lax.

Kram
El

Dela gärna detta:

  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
  • Publicera

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Arkiverad under: Brunch, Comfort food, Lunch, Middag, Vardagsmat, Varmrätt, Vegetariskt Taggad som: ekologiskt, grönsakspaj, närproducerat, säsongens råvaror, vardagsmat, vårpaj, vegetariskt

Föregående « Söndag och inlägg, bloggen och ”jobbet”
Nästa Veckans fail! Grön örtsmoothie med havtorn och sellerijuice »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält

Sustainable Living

Sustainable Living är en privat blogg om våra försök att leva på ett hållbart sätt, genom klimatsmarta val, hälsa, och härproducerad mat.

Vi tipsar om återbruk, återanvändning, återvinning, odling, foragering, hemgjorda tvålar och salvor, recept och vild mat, såsom ogräs och örter.

TRANSLATE

Search

Find us on Facebook

Subscribe

Gör som 927 andra, prenumerera du med.

Social media

  • Visa Sustainable-Living-1515678651980632s profil på Facebook
  • Visa padboxers profil på Twitter
  • Visa sustainableliving.ses profil på Instagram
  • Visa eleonorbergstrms profil på Pinterest
  • Visa eleonorbergströms profil på LinkedIn
Follow

mytaste.se

ADS

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy

Hitta recept

hittarecept.se
Matklubbens Topplista

Footer

© 2024, Sustainable Living

Mina bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas på andra ställen utan skriftligt godkännande. Låna gärna mina recept, men länka hit och berätta varifrån receptet kommer. En del av mina länkar är så kallade affiliatelänkar, vilket innebär att jag kan få en viss ersättning för köp gjorda genom mina länkar.

My photos, pictures and illustrations are protected by copyright laws and cannot be copied and used elsewhere without my written permission. NO stealing please. Some of my links are so called affiliate links, meaning I can receive commission based on sales made through my links.

Copyright © 2025 · [SUSTAINABLE LIVING by GOBLIN CREATIVE]

Please wait...

HEJ OCH VÄLKOMMEN!

Sustainable Living handlar om vårt försök till en hållbar livsstil; klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Missa inga inlägg, registrera dig här.
Warning: Undefined array key "show_name_field" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1011 Warning: Undefined array key "show_agreement" in /customers/a/4/5/sustainableliving.se/httpd.www/wp-content/plugins/email-subscribe/wp-email-subscription.php on line 1016 REGISTRERA DIG!
 

Laddar in kommentarer …
 

    %d