Det här inlägget förberedde jag för en vecka sen så våren har kommit lite lite längre nu. Men så här skrev jag då.
Tvingas frammana våren efter flertalet setbacks denna vårvinter. Sol, plusgrader, hopp om våren – snöstorm. Igen. Igen. Igen.
Men nu? Törs jag hoppas? Igen? En liten ensam tussilago har iallafall tittat upp. 1 poäng till våren. Isen har släppt en bit uppströms. 2 poäng till våren.
I veckan som gick gjorde jag allt jag kunde göra grönt. Och den gröna pajen blev fantastiskt god och väldigt vårig.
Vi äter bara laktosfritt här hemma sedan länge, men alla väljer ju själva vilket typ av mejerier man vill använda. 🙂
Att laga mat är som ren meditation för mig. Jag älskar att preppa och skala, och skära, och förbereda och pyssla i köket. Sedan älskar jag också allt som är fint att se på. Titta bara på dessa våriga grönisar. Kronärtskocka (på burk, inga färska i säsong), bladspenat, de första skira sparrisarna och broccoli.
Grönt är skönt!
Grönisarna fick fräsas lite snabbt i olja med en ramenbas från Kikkoman.
Recept här
Pajdeg
150 g smör
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
salt
lite vatten för att få degen att hålla ihop, typ en matsked
Maken får oftast göra degen, han är så fantastiskt noggrann! Han kan stå länge, länge och få ihop den perfekta degen, för att sedan lika långsamt och omsorgsfullt klä en form. Efter en halvtimme i frysen naggade han den innan den förgräddades i 10 minuter i 200 grader. Det finns också pajformar med förnaggade hål i formen om man föredrar det. Men jag föredrar när maken naggar. 😉
Fyllning
1 liten påse babyspenat
1 burk kronärtskockor
1 bunt sparris
1 broccolihuvud
Ramenblandning
Soya
Jag skar upp alla grönsaker i lika bitar (typ) och fräste dem i lite olja när pajskalet var i ugnen. Smaksatte med Kikkomans Ramen Soup Base Shoyu, finns på ICA.
Hällde ner de frästa grönsakerna i pajskalet och blandade i äggstanningen.
Äggstanning
3 ekologiska ägg, gärna från en hönsgård nära dig
3 dl mjölk (vi använder röd laktosfri)
ca 200 gr riven ost, hade cheddar och mozzarella hemma
Salt och peppar
Lika god som den blev fin, tycker jag.
Jag toppade de frästa grönisarna och äggstanningen med några råa sparrisar och broccoli för jag tycker det blir fint och lite extra krisp.
Gräddade pajen 25-30 minuter i 200 grader.
Visst blev den fin? Så vårig. Perfekt lunch att ta med sig till jobbet. Lika perfekt som den är men god till rökt eller gravad lax.
Kram
El
Lämna ett svar