Söndagar är den bästa dagen på hela veckan om du frågar mig. En hel dag från morgon till kväll utan måsten.
För några söndagar sedan hade Diesel Matilda här på besök hela dagen så Daniel och jag kunde göra precis vad vi ville utan att behöva hjälpa, eller socialisera, eller underhålla sonen. Förutom viss lunchservice. Missförstå mig rätt, jag älskar att umgås med Diesel, men när han har en kompis här kan jag verkligen göra det JAG vill samtidigt som jag hör lyckliga skratt och busiga upptåg emellanåt .
Pappa var här en stund på förmiddagen och vi gick igenom pistolskytteklubbens redovisning från förra året. Jag gick igenom en kunds bokföring och förberedde bokslutet, förberedde flera årsredovisningar, och jag gjorde i ordning en köttgryta. Daniel laddade upp ett nytt spel och spelade ett par timmar och Goblin fick en ordentlig långis. Dessutom gjorde jag glutenfri stomp, ett jämtländskt (tror jag) stekpannebröd med filmjölk, anis och fänkål. Det blev torrare än sist när jag använde ”vanligt” mjöl, men jag ska nog hitta hemligheten och göra detta perfekt tillslut.
Grytan doftar av kummin och rökt paprika och brödet av anis och fänkål. Tillsammans? Magi!
Ekologiskt svenskt kött, säsongens rotfrukter och härliga vinteräpplen.
Jag älskar min mise en place!
Glöm inte att deglacera pannan, det sitter så mycket smak som vill följa med!
När allt är klart är det bara att koka upp, sänka värmen, sätta på locket och göra annat några timmar.
”Renset” steks upp till Goblin.
Jag är inte helt vän med konsistensen på det glutenfria mjölet. Jag måste hitta något annat.
- Högrevsgryta med äpple och pepparrot
- 1 kg ekologisk högrev, finputsad och skuren i 1,5 cm kuber
- 2 palsternackor, i cm-stora kuber
- 1 stor rättika, i cm-stora kuber
- 0,5 rotselleri, i cm-stora kuber
- 2 gula lökar, i klyftor
- 6 vitlöksklyftor, finhachade
- 1 chili, finhackad
- 1 msk hela kumminfrön
- 1 msk rökt paprikapulver
- 3 lagerblad
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk oxfond
- 4 tärningar ekologisk köttbuljong
- 1 l vatten
- Laktosfritt smör att steka i
- Salt och svartpeppar från kvarn
- 3 röda svenska äpplen
- Färskriven pepparrot
- Glutenfri ”Stomp” eller jämtländskt stekpannebröd
- 50 g rumsvarmt laktosfritt smör
- 7 dl glutenfritt mjöl
- 2 tsk bakpulver, jag använder Renée Voltaires ekologiska
- 1 tsk salt
- 1 tsk hel, nymortlad anis
- 1 tsk hel, nymortad fänkål
- 2 dl ekologisk laktosfri filmjölk
- Högrevsgryta med äpple och pepparrot
- Gör mise en placen; skala, hacka, putsa, skär och ställ åt sidan.
- Mät upp en liter vatten i en kanna och ha lättillgängligt.
- Fräs kryddorna i lite smör i en stekpanna och häll över i en stor gryta. Jag använder flitigt min Le Creuset.
- Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ner i grytan.
- Stek köttet i omgångar, salta och peppra, och låt köttet få fin yta. Häll över i grytan, vispa ur pannan med lite vatten för att få med alla smaker, ner i grytan, upprepa.
- Tillsätt alla kubade grönsaker, lagerblad, tomatpuré. Allt utom äpplet.
- När grytan nästan är klar tillsätter du äpplet som får koka med sista minuterna.
- Riv färsk pepparrot på och servera med stomp.
- Glutenfri ”Stomp” eller jämtländskt stekpannebröd
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Tillsätt smöret och finfördela det med en gaffel eller fingertopparna.
- Häll i filmjölken och blanda snabbt ihop allt till en deg.
- Dela degen i ca 12 bitar och kavla ut dem till tunna kakor. Jag använde en kruskavel för det blir så fint.
- Värm upp en stekpanna i gjutjärn. Det ska inte vara något fett i pannan.
- Grädda en kaka i taget någon minut per sida.
- Vänd brödet när det får bruna fläckar.
- Låt svalna på galler.
När grytan nästan är klar är det dags för äpplet.
Nygräddad glutenfri stomp med anis och fänkål, mustig gryta med äpple och pepparrot. Comfort food.
Kram/El
Lämna ett svar