Jag längtar så oerhört mycket efter hösten nu, efter kalla vindar, färgglada löv, friska dofter och kyla! 🙂 Jag är, har alltid varit, och kommer troligtvis alltid förbli, en höstmänniska. Jag älskar mina koftor, gummistövlar och sjalar, mina doftljus, mina filtar och långkok!
Ikväll blev det inget långkok men ändå en väldigt höstig gryta som gick väl hem hos både son och make. Ikväll har jag suttit i soffan och googlat och kollat intressanta bloggar och hemsidor och fått mängder med ny inspiration. Jag har uppslag till en hel del grafik som jag ska få hjälp att ta fram och både konst och logga är på gång. Det går sakta men säkert framåt och jag har som vanligt väldigt bråttom och vill ha allt gjort, helst igår. Framåt går det, så jag får ta allt med ro och laga mat så länge.
Höstgryta med linser, vitkål och chorizo
2 dl gröna linser
3 chorizo med hög kötthalt
1/2 litet eller 1/4 stort vitkålshuvud
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater (240 g)
1 burk passerade tomater (500 g)
0,5 l vatten
1 tsk spiskummin
1 msk kanel
chiliflagor
salt
peppar
Koka upp passerade tomater, körsbärstomater och vatten i en stor kastrull med tjock botten eller en härlig gryta.
Stek strimlad vitkål och skivad gul lök i lite smör i en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra efter smak och tycke. Häll sedan ner fräset i grytan. Använd samma stekpanna och bryn tunna slantar av chorizo på lite högre värme. För sedan över dem till grytan och krydda med pressad vitlök, spiskummin, kanel och chiliflagor. Tillsätt linserna och låt puttra i minst tjugo minuter. Smaka av efter hand och ta från spisen när linserna har rätt konsistens. Toppa med persilja och rysk yoghurt eller crème fraîche. För en helt vegetarisk rätt uteslut bara korven.
Smaklig måltid och ha en fin kväll!
/El
Sophia säger
Hej,
Tror du man kan ha typ bönor istället för korven om man vegetarian? ?
El säger
Hej, Absolut! Eller varför inte blomkål eller något annat med lite tuggmotstånd i så det blir olika texturer? 🙂
Kram,
El