Det här tycker jag är så härligt; att jag kan köpa morötter i olika färger och palsternackor och gulbetor och polkabetor och pumpor och zucchini på lösvikt som kommer från granngården, ja alltså gården som ligger nästgårds, eller åtminstone i närheten. Hos oss innebär det förhoppningsvis på samma ö. Inte bara en ”påse morötter”, vilka morötter som helst, utan jag kan klämma och känna och lukta på dem innan jag tar hem dem och skrubbar dem rena.
Visst är det vackert? Jag älskar min rotfruktsborste från Iris Hantverk. Så oerhört mycket näring sitter i skalen så jag vill ogärna skala mina rotfrukter, jag älskar att skrubba dem rena. Denna har jag köpt på Gustavsbergsfabrikens outlet, men finns att beställa lite här och var.
Hjortköttet bryns innan det hamnar i grytan.
Sörj för god ventilation! 🙂 Fläkten är på för fullt och alla fönster är öppna under stekningen!
Glöm för guds skull inte att koka ur pannan med vinet. Så mycket smaker som finns i stekpannan som följer med vinet ner i grytan.
Häll på vinet och alla smaker.
Låt grytan puttra på låg värme under lock.
Passa på att göra något annat under tiden grytan puttrar. Titta till den ibland.
Här tittar jag till den efter en timme.
Här tittar jag till den efter två timmar.
Då passar jag på att steka lite kantareller i en nästan torr panna.
När vätskan kokat bort tillsätter jag lite smör.
Och så ner i grytan och låt den puttra ett par timmar till.
Här tittar jag till den efter tre timmar.
Servera med mandelpotatismos och bladpersilja och ett härligt rödvin.
- Höstgryta
- 1 kg hjort innanlår
- 2 gula betor
- 4 morötter, gärna i olika färger
- 4 palsternackor
- 500 g kantareller
- 1 flaska rött vin
- 75 cl vatten
- 3 buljongtärningar
- 1 kruka bladpersilja
- 1 tsk oregano
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk söt paprika
- 1 tsk timjan
- 1 tsk kanel
- Potatismos
- 6 stora mjöliga potatisar
- 25 g smör
- 2 dl grädde
- Salt, peppar
- Skär alla rotfrukter i ungefär lika stora bitar och lägg i en stor gryta.
- Skär hjortköttet i tärningar, salt och peppra, och bryn på hög värme runt om, lägg sedan ner i grytan med rotfrukterna.
- Vispa ur stekpannan med vinet och häll ner i grytan. Häll på vatten och krydda.
- Koka upp och låt sedan puttra på låg värme tills den är klar.
- Köttet ska bli så mört att det är som en pulled pork och bara ramlar isär.
- Fräs kantarellerna och häll ner mot slutet at koktiden.
- Koka potatis och gör ett mos.
Ha en fin kväll!
Kram/El
Agnes Persson säger
HEJSAN! Tack för en underbar recept! Vi älskar också vilt, dock sällan vi kan njuta av den.
Ha en underbar dag! Nu ska jag tittar till ”grytan”..
Hälsningar:Agnes Persson
El säger
Hoppas det smakade? //El
Margareta säger
Blev inte gott. För mycket cayennepeppar! Kanelen gav konstig bismak.
Borde ha varnat att annorlunda smaker och starkt.
El säger
Hej, tack för att du tagit dig tid att svara! Men vad tråkigt att du inte gillade smakerna. Själv älskar jag stark mat och annorlunda kombinationer.