Jag har länge velat testat att laga mat i en Crock Pot; en slökokare. Ofta, ofta gör vi långkok. I ugnen eller på spisen i gamla hederliga lergrytor, gjutjärnsgrytor, grytor och kastruller. Men aldrig har vi testat en Crock Pot. Jag fick låna en av min kusin, som fått den i julklapp men aldrig använt den! Vi fick alltså den stora äran att inviga den! 🙂
Vi började med att ta bort det nya fina klistermärket! Jag misstänkte att det skulle värme-etsa sig fast om vi använde den med klistermärket på. Så trots att Sandra aldrig hunnit använda den så tog jag bort klistermärket. Med hennes tillstånd så klart! 🙂
Sen var det bara att preppa och fylla Crock Pot:en med lammstek och rotfrukter, kryddor och örter, vin och vatten.
1/4 purjolök
2 kanelstänger
2 torkade chilifrukter
3 lagerblad
2 kvistar rosmarin
3 kvistar timjan
3 dl rött vin
3 dl vatten
1 msk majzena
Salt och peppar från kvarn
Man kan naturligtvis bryna lammet innan men jag stoppade ner grönsakerna i slökokaren och la lammet på, saltade och pepprade riktligt runt om och hällde på vin och vatten.
På med locket, på ”low” och gör något annat i 8-12 timmar!
När dagen gått och timmarna flugit förbi fyllda med roliga aktiviteter, eller nyttigheter, eller vad du vill, så är det klart!
Lammsteken fick vila medan vi reducerade såsen och kokade potatis, palsternacka och resten av sötpotatisen till ett mos. Jag la i några timjankvistar i det saltade vattnet som fick koka med.
Jag vet inte om det framgår av bilderna men det doftar fantastiskt i köket!
Först tänkte jag tranchera köttet, men jag kunde inte ens lyfta ur det utan att det föll i bitar så det fick bli hand-delat istället! 🙂 Magiskt mört lammkött!
Lammköttet fick puttra tillsammans med den reducerade och redda skyn medan rofrukterna kokade klart.
Vi serverade lammet med mos av potatis, pslternacka och sötpotatis, haricots verts och cornichonger, toppade med lite färsk persilja och salt och peppar. Ett glas rött vin till detta gjorde vår söndagsmiddag fulländad.
Det var första men definitivt inte sista gången jag lagade mat i Crock Pot. Men Sandra vill ju ha tillbaks sin så jag får köpa en egen. Storleken var perfekt.
Bagaren & Kocken har en manuell för 595 kr, klicka här för att komma dit.
Det finns även en med timer för 1 180 kr som du hittar här.
Idag är det måndag så då tycker jag vi återinför meatless Mondays och äter något vegetariskt idag. Vad ska du äta till middag?
Kram/El
[…] Lammstek i Crock Pot Boeuf Bourguignon i CrockPot Linsgryta i crockpot med surdegsbröd och ekologisk surdeg Långkokt chili på högrev med ostronskivling Kalops en vardag? […]