Vår vän Carina kom över på påskmiddag och då bjöd vi på våfflor med Kalix Löjrom, lammstek med pommes Anna och citronfromage över digestivekex.
Champagne, ekologiskt vin och härligt sällskap! Underbart!
Lammstek
Värm ugnen till 175°.
Salta och peppra steken rejält runt om och bryn den i het panna. Lägg ner steken i en stor gryta och lägg ner örter och häll på port och vin. Ställ in den i ugnen med locket på i ca en timme. Använd en stektermometer, vid 62-65° är steken fint rosa. Ta ut och sila ned rödvinsskyn i en kastrull och reducera ner den till hälften tillsammans med några fräscha kvistar rosmarin, dragon och timjan. Red eventuellt av med lite potatismjöl, smaka av med salt och peppar och blanka av den med lite smör precis innan servering.
1 kg lammstek
Salt & peppar från kvarn
Några kvistar rosmarin, dragon och timjan
4-5 lagerblad
2 torkade chili
2 dl portvin
1/2 flaska rött vin
Pommes Anna
4 stora bakpotatisar i tunna, tunna skivor
Ett blad dragon mellan varje lager
Smält smör som täcker potatisen i alla formar
Salt och peppar från kvarn
Daniel ville gärna testa att göra pommes Anna till lammet och det blev över förväntan gott och krispigt. Det är en potatis vi tyvärr inte kan äta särskilt ofta med tanke på mängden smör men det är definitivt en lyxpotatis vid speciella tillfällen. Det är lite pilligt och meckigt att göra men väl värt besväret.
Hyvla eller skär potatisen i tunna, tunna skivor.
Mellan varje potatisskiva ligger ett dragonblad.
Fyll upp med smält smör och låt koka i ugnen i 200° i ca 40-50 minuter. Testa med potatissticka om de är klara.
Sen blev det lite meckigt att vända formarna på en plåt utan att bränna sig på det kokande smöret.
Härligt mör lammstek med god rödvinssås och pommes Anna!
Citronfromagen ville inte sätta sig ordentligt så jag struntar i det receptet och väntar tills jag fått till det som jag vill!
Carina hade med sig en underbar brie och hemgjord marmelad med banan, ingefära och chili som var otroligt god! Vilka härliga smakkombinationer! Receptet är värt ett egen inlägg så jag skriver om det här!
Nu ska vi bygga och fixa och sedan är vi bortbjudna på middag för ovanlighetens skull! 🙂
Ha en fin dag!
Kram/El
[…] Lammstek med pommes Anna och rödvinssås […]