Jag såg ett recept i en blogg som jag var TVUNGEN att testa. Maken har köpt kräftor till ikväll så då passade jag på att testa pajen. Jag gjorde om originalreceptet till att passa LCHF så jag har tagit inspiration från Landleys Kök för pajen och 56 kilo för pajskalet á la LCHF. Klicka på länkarna så hittar ni originalrecepten.
I fredags gick jag förbi Söderhallarna efter jobbet och handlade hem lite fredagsmys från bland annat Lulles Kött & Deli och SöderCheesen. Då hittade jag en hel del svenska ostar från gårdar med ekologisk produktion, och det här handkärnade svenska ekologiska smöret. Klart som korvspad att mitt pajskal ska ha detta smör!
Pajskal enligt mig (originalrecept från 56 kilo.se)
3 dl mandelmjöl
0,5 dl rostade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g smör ekologiskt, handkärnat smör
1 ekologiskt ägg
Blanda allt i en matberedare med knivar och låt vila i kylen en halvtimme innan degen pressas ut i en pajform med avtagbara kanter. Jag hade velat göra små minipajer, men det funkade INTE med denna deg. Är det någon som har tips på hur jag kan få en LCHF paj att hålla ihop till minipajer tar jag tacksamt emot alla tips.
Nagga och förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 8 minuter.
Paj med ost, bacon, kantareller och kummin (originalrecept från Landley’s Kök)
4 dl riven prästost
200 g svensk ekologisk bacon
1 påse smörstekta kantareller, plockade i skogen bredvid och frysta till bättre tider 😉
1 msk hel kummin
Äggstanning
3 dl ekologisk grädde
3 ekologiska ägg
Salt och peppar från kvarn
Gör så här:
Stek bacon knapriga i ugn, kryddade med cayenne efter smak och ställ åt sidan.
Skär och smörstek kantareller med salt och peppar och ställ åt sidan.
Riv prästost och ställ åt sidan.
Blanda ägg och grädde i en flaska och salta och peppra och skaka tills äggstanningen är välblandad.
Montera pajen genom att börja med ett lager ost, ca hälften, toppa med det knapriga baconet och kantarellerna och avsluta med den sista osten. Häll äggstanningen över och strö över hela kumminfrön. Grädda i 225 grader i ca 25-30 minuter. Jag har en varmluftsugn så efter en kvart var jag tvungen att täcka med aluminiumfolie och efter 20 minuter var den klar så håll koll på pajen. Värme och tillagningstid varierar kraftigt mellan ugnar.
Prep i bilder
Prima svensk bacon från Lulles, preppades med lite cayenne och stektes i ugn på 150 grader tills knaprigt.
Sonen hjälper till med matlagningen så klart! Det blir så mycket enklare att hälla i äggstanningen från en ”flaska”.
Smaklig spis och tack till inspiratörer för härliga grundrecept och inspiration! 🙂
Kram/El
Madeleine Landley säger
Vad kul att kunna inspirera till middagsmaten. Om du vill testa fler varianter på pajskal har jag recept som görs helt utan mjöl och istället baseras på mosade linser eller bönor. Kanongott och bra för formen 😉
http://www.landleyskok.se/ravara/glutenfritt-pajskal/
Mvh
Madeleine
El säger
Tack! Åh va kul att du läste och skrev! Jag tittar ofta på din blogg och blir väldigt inspirerad av din matlagning och dina bilder! Försöker göra så mycket eget som möjligt men älskar att få sköna idéer! 🙂
//El