Igår och idag har jag vabbat, Diesel har feber. Vi har varit hos läkare och ordnat remiss till St Eriks Ögonklinik för att se om lillfisen behöver glasögon.Vi ordnade också ett laktosintyg till skolan, sent omsider.
Tidigare under hans sex år har jag aldrig vabbat utan alltid jobbat hemifrån när han har varit sjuk. Men nu är det dags att fokusera på honom till 100% och göra något för mig själv den tiden som han vill vila eller kika på iPaden. Tillsammanstid, som det så fint beskrevs av en annan mamma.
Jag har fått låna en CrockPot av en kollega som kom väl till pass nu i VAB-tider: Igår förmiddag slängde vi ner en mängd rotfrukter och lite linser, kokosmjölk och kryddor. Sedan satte vi på pottan och gjorde annat. 😉
Jag har svårt att låta bli grytor när de står och puttrar på spisen, oavsett om det är en härlig le Creuset gryta eller en elektrisk gryta. Jag var där flera gånger och luktade, rörde om, smakade av och rörde om lite mer.
Säsongens svenska grönisar. Kanske inte salladslöken, föresten, jag kommer inte ihåg, men allt annat är lokalt odlat. Allting tärnas i lika stora bitar.
På de tärnade grönsakerna klämde jag ut ca 3 matskedar tomatpuré och ungefär lika mycket sriracha. Sedan kryddade jag med ekologisk garam masala och lagerblad.
3 dl ekologiska röda linser.
2 burkar ekologisk kokosmjölk, 6 dl vatten och sedan bara en himlarns massa tid.
Locket på, och gör något annat. Denna potta har jag fått låna av en kollega. Jag har fortfarande inte bestämt mig om jag vill ha en egen. Jag har ju min nya fina ”på-spisen-gryta”.
Behöver jag verkligen en CrockPot? Kommer jag våga lämna den på när jag inte är hemma? Jag vet inte. Jag har googlat recept och köper alla fördelar, som att den håller jämn och fin temperatur, kokar långsamt och att maten blir magiskt god och mör och den låga värmen främjar alla nyttigheter i maten. Precis som i en vanlig hederlig gryta på spisen. Jag skulle kunna stoppa i maten på morgonen och ha den klar efter jobbet, men skulle jag verkligen våga ha den på hemma när jag är på jobbet? Eller skulle jag ta med den till jobbet på morgonen och låta den stå DÄR och puttra under dagen och ta med den hem till middagen?
Har du en slökokare? Hur använder du den? Skulle du rekommendera den? Har du lämnat den ensam hemma under längre tider? Kommentera gärna, jag vet helt enkelt inte. Jag vill gärna veta vad du tycker.
Under tiden pottan stod och gottade sig passade vi på att baka surdegsbröd.
Vi använde rapsolja från Säby Säteri, ekologiskt mjöl från Saltå Kvarn och Kronjäst och surdeg. Salt från havet och min nya fina KitchenAid ska skapa härligt bröd. Tack älskling för min fina hushållsmaskin. Nu kommer min önskelista till jul och födelsedagar vara koncentrerad på tillbehör, som juicepress, pastatillbehör, köttkvarn, grönsaksskärare, etc, etc…
Jag är så glad att jag valde rött när jag köpte min blender. Vi betar av min önskelista, pryl för pryl. Och dessa kompisar hoppas jag kommer att hålla år ut och år in, och när jag inte längre orkar använda dem kan Diesel få dem och fortsätta använda dem med sin familj. Kvalitet är hållbarhet.
Köpe-surdegen ska nu stå och jäsa, i en, eller kanske till och med två timmar.
Under tiden blev det dags att testa göra egen surdeg. Jag följer Leilas recept. Ekologiskt specialvetemjöl, vatten och flytande honung.
Vi återbrukar så mycket vi kan, och även fast jag har köpt ett flertalet Mason Jars sparade vi så klart denna som Daniel fick Moonshine i. Ja, alltså den lagliga varianten från Systembolaget, och inte den tillverkad i djupaste Södern i USA. Men det smakar förmodligen lika illa skulle jag gissa. Fin burk i alla fall som passar in hemma hos oss. Perfekt att starta en surdeg i.
Efter dryga två timmar är degen mer än dubbelt så stor och redo att bli till limpor eller baguetter. Man ska ju arbeta degen så LITE som möjligt när den har jäst så vi hällde bara upp den på den mjölade bänken och delade i två. Tvistade sedan två bröd av lät vila på plåt.
Här ser brödet fortfarande bra ut. Lite såsom jag hade hoppats att det skulle sett ut när det var klart, så nästa gång får jag dela degen i fyra delar och göra smala baguetter.
Leilas surdeg är uppmärkt och vi ser fram emot att se hur det går. Det är alltid spännande att göra något för första gången och detta är första gången vi startar en surdeg.
Det är också första gången vi bakar ett surdegsbröd och mina fina tvistade bröd är efter en timme inte lika fina längre! 🙂
Nåja, skorpan på brödet blev som jag ville. Men ingenting annat. Inga karaktäristiska bubblor i brödet, och ganska kompakt. Nåväl, det är bara att fortsätta testa sig fram. Mer salt behövs också. Nästa gång blir det fyra baguetter istället för två bröd. Och jag ska använda en annan plåt. På jobbet har vi perforerade bakplåtar som jag ska låna. Kanske en baguetteplåt? Eller en jäskorg?
Tja, för att vara ett första försök ska jag väl inte vara alltför hård mot mig själv. Och som tur är kan det ju bara bli bättre! 🙂
Grytan blev i alla fall precis som jag föreställt mig. Väldigt god och krämig.
- ¼ purjolök
- ¼ rotselleri
- ¼ vitkål
- 2 morötter
- 2 stjälkselleri
- 2 palsternackor
- 4 salladslökar
- 3 lagerblad
- 3 dl ekologiska röda linser
- 6 dl kokosmjölk
- 6 dl vatten
- 2-3 msk ekologisk garam masala (smaka av)
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk sriracha
- Skala, skiva och tärna alla grönsaker.
- Lägg ner alla ingredienser i en CrockPot, eller slökokare.
- Sätt på låg värme.
- Färdig efter 8 timmar.
Idag är det fredag och jag ska ta med min febrige gosse ut och handla fredagsmat och mys. Kycklingsoppa för själen kanske? 😉
Trevlig helg!
Kram/El
[…] i Crock Pot Boeuf Bourguignon i CrockPot Linsgryta i crockpot med surdegsbröd och ekologisk surdeg Långkokt chili på högrev med ostronskivling Kalops en […]