Min inre dialog alldeles nyss; (Jag skyller på feberyran!)
– Jag måste!
– Nej!
– Jo, jag måste!
– NEEEEEJ!
– Jag KAN INTE låta bli!
– Ååååhhhhhh, neeeeej!
– Nu, kära vänner, blir det Göteborgshumor som jag skäms lite över; men jag har gjort ett litet ägg-speriment! – –
– Hahahahaha, jaja, förlåt. Som sagt, jag var tvungen – jag är ju ändå gift med en Göteborgare! Ja tack, tar gärna en skämskudde eller två nu!
Nu, on a more serious note. I mängder med recept står det att man ska använda sig av mjukkokta (soft boiled) ägg, hårdkokta ägg, ägg kokta i 6 minuter, i 8 minuter, osv.
Ska man äta LCHF är ägg din bästa kompis – morgon, middag, kväll! Stekta, kokta, scramblade, pocherade… Omeletter, frittatas (utan potatis) äggstanningar. Ja, det blir helt enkelt väldigt mycket ägg.
Steg nummer ett i denna skola är att välja sina ägg med omsorg. Ekologiska är ett måste! Om inte hönsen sprungit på din eller kompisens tomt och levt livet, förstås, då är kRAV märket inte nödvändigt. Så klart ska kompisarna haft ett bra liv när de gett oss denna livsviktiga föda.
Steg nummer två är att alltid börja med att koka upp vatten, med rikligt med salt. Alla tidsangivelser är från att ägget varsamt sänkts ned i en kastrull med kokande, saltat, vatten. Dessa är M/L.
Fyra minuter resulterar i en väldigt lös och rinnig gula. Alldeles för löst för mig, men Daniel gillar’t. Kommer ihåg för tusen år sedan när vi var i Åre och jag kokade ägg åt en familj jag jobbade åt. Stor-Sven ville ha sitt ägg kokt i fyra minuter. Vet inte varför jag kommer ihåg det. Men så är det.
Fem minuter är fortfarande löst och rinnigt men vitan håller ihop lite bättre.
Sex minuter ger ett mjukkokt ägg med mjuk och fin gula och fast vita. Detta gillade jag. Det märks inte på texten va? 😉 Förlåt!
Jag tror att detta är mitt favoritfrukostägg. Mjukt, och lent, men ändå fast. Perfekt till helgfrukosten.
Åtta minuter kändes lite onödigt. Men det blev inte helt hårdkokt. Nästan, men inte helt.
Tio minuter blev inte heller ”helt” hårdkokta, men funkar perfekt att ha med sig i väskan när man är på språng och behöver ett snabbt mellanmål.
Om jag ska ha helt hårdkokta ägg brukar jag låta de gå med i kallt vatten från början och koka i åtta minuter. Men det är bara om jag ska göra äggsås eller äggsallad eller djävulsägg eller… ha helt hårdkokta ägg. 🙂
Och nej, jag har inte kokat och ätit alla dessa ägg idag! Men det har varit en roligt experiment. Vilken är din favorit? Hur länge vill du att ditt ägg ska koka?
Kommentera gärna!
Kram/El
Evelyn säger
Det är intressant detta med olika koktider för ägg. Gillar att köpeägget kokar 8 minuter. Men storleken måste ju ha betydelse (även här) – förlåt Gbghumor igen.
Jag har två raser Vorverk och Orpington och de värper olika stora ägg. Borverk är litet nättare i kroppen och deras ägg ligger på cirka 45-55 g. Orpington är en stor höna och hon lägger 65+are.
En annan sak jag funderar över är detta med att äta råa ägg från frigående höns. Läste på ett forum om höns att risken är att äggen är salmonellasmittad om du har en egen besättning som går fritt.
Vad är sant och falskt i det påståendet? Ingen aning. Men vi har ju inga kontroller på våra höns…
Har själv ätit från våra ägg helt igenom rått som jag lägger i smoothies.
El säger
Oj, bra frågor Evelyn. Så klart att storleken har betydelse. 😉