När jag bodde i USA introducerades jag för mac ’n’ cheese. Ofta var det ett färdigt paket med knallorange pulver som blandades med smör och mjölk och rördes ned tillsammans med färdigkokta makaroner. Skulle jag idag läsa innehållsförteckningen på förpackningen skulle jag nog dö små, små dödar inombords. Men jag gillar mac ’n’ cheese. Eller rätt och slätt; makaroner och ost. Eller egentligen; makaroner i oststuvning.
Vem gillar inte stuvade makaroner med ost? I LOVE IT! Knaperstekt bacon till det och färsk kokt kronärtskocka så blev den amerikanska varianten med de knallorangea makaronerna med pulverblandningen helt plötsligt något helt annat. Jag vill inte gå så långt som att kalla det elegant, eller sofistikerat, eller någon gourmetupplevelse, men det blev gott. Perfekt comfort food.
Mac n’ cheese
1 paket pasta, koka enligt anvisningar och häll av vattnet
3-4 dl riven ost
Stuvning
Hit har du en vanlig, amerikansk mac ’n’ cheese utan tillsatser och konstiga orangea pulver.
Stuvning
2 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mjölk
Salt och peppar
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ner mjölet. Vispa hela tiden tills blandningen blivit en roux, (en bottenredning) ca 3-5 minuter för att ta bort mjölsmaken och häll sedan försiktigt ner mjölken och fortsätt vispa. Salta och peppra och bjud stuvningen i ca 10 minuter.
Deluxe
2-3 paket ekologisk bacon, strimlade och knaperstekta
4 färska kronärtskockor, kokade och ansade, hjärtana skurna i kuber
Börja med att koka och ansa kronärtskockorna och knaperstek baconet. Koka pastan och häll av. Värm ugnen till 200 grader, gör en stuvning och smörj en ugnsfast form.
Blanda pasta, kronärtskockor, riven ost och bacon i formen. Häll på stuvningen och rör om så allt blandar sig.
Ska man göra en snygg rätt och bjuda på, eller fota till en matblogg :-), så ska man inte göra som jag gjorde utan man kan med fördel välja en skruvad pastasort; tex fusilli, radiatore, gemelli, girandole, eller cellentani. Det blir snyggare då. Och så kan man strö lite extra ost och baconet längst upp innan rätten skjutsas in i ugnen. Det blir snyggare då. En mörkare ostsort, som cheddar, hade blivit snyggare. En grönare grönsak, som broccoli hade också blivit snyggare. Men allt är och blir inte alltid så himla snyggt. Gott blev det – det är väl huvudsaken?
SÄG JA! 😉
Ha en fin kväll!
Kram/El
Lämna ett svar