Igår var det upprop och första riktiga skoldagen för min stora lilla pojke. Vi har haft väldigt mycket omkring oss på sistone och igår kom det hem några kassar mat från Mathem. Bland annat ekologiska grönsaks- och fruktpåsar och ätbara blommor.
Ok det här med ätbara blommor tycker jag är lite intressant. När jag jobbade på F12 Gruppen var det ofta vackra örter, skott och blommor i sallader och vackra garnerade maträtter. Jag kommer aldrig komma dit för jag är varken kock eller matstylist, men jag tycker ändå att det är vackert, och gott.
Jag beställde således hem en förpackning ätbara blommor, och hem kom en liten förpackning med rosor. Innehållsförteckningen? Rosor. Punkt. Inte art, eller sort, eller om det nu är samma sak så inte ens ett namn. Men nej, bara rosor. De var vackra. Och goda. Men jag kände mig lite snopen. Hade tänkt mig en förpackning med blandade ätbara blommor, så som blomsterkrasse, gurkört, eller åtminstone violer och/eller penséer, och några rosor. Men jag fick bara rosor.
Nåja, en härlig sommarsallad med rosenblad och dekorerade med hela rosknoppar blev vacker för både öga och gom.
Just nu, i mitten/slutet av augusti prunkar trädgårdar och grönsaksdiskar och marknader fortfarande med underbara färska, svenska grönsaker så vi njuter av varje måltid med allt det gröna och färgglada med gott samvete. Svensk gurka, svenska tomater, svensk aubergine, svensk spenat och svenska salladsblad.
Mandelpanerad aubergine med sommarsallad och tzatziki
1 ekologisk aubergine
1 ekologiskt ägg, vi har fortfarande kvar egenplockade från Pia och Conny, inne på sista tre nu…
Gurkmeja
Cayenne
Salt och peppar
Ekologiskt mandelmjöl till panering
Skiva auberginen längs ”långsidan” så du får långa fina ”filéer”. Salta på bägge sidor och låt dem vätska ur ett tag. Vispa upp ett ägg med salt, peppar, lite gurkmeja och cayenne. Doppa auberginefiléerna i ägget och panera med mandelmjöl. Stek på medelhög värme några minuter på varje sida. Servera med en tzatziki och en fräsch sommarsallad.
Tzatziki
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 stor pressad vitlöksklyfta
3 små grovrivna sommargurkor
Salt och peppar
Ät och njut!
Kram/El
Lämna ett svar