Det har blivit en hel del ”pinterestande” på sistone. Jag älskar att sitta och kika på inspirerande bilder och recept och planera måltider och inlägg. Just nu är balansen mellan jobb och fritid lite skev, men jag har gett mig den på att hitta tid till lugn och ro varje dag, om så för en liten stund. En stund i fåtöljen framför brasan. Ett bad. En stund i bubbelkoppen. En mysig promenad med hundarna.
Igår spenderade Daniel och jag precis hela dagen i köket. Med Daniels version av Johans dödssås som jag la ut igår. Och med denna kulinariska kycklingrätt som blev så god att vi blev förvånade bägge två. Och det händer inte ofta. 😀
Vi började med att rubba kycklinglårfiléerna med kryddblandningen och sedan fick de vila en halvtimme. Under tiden kycklingen marinerades så förberedde vi kryddblandningen till pottan.
- 5-6 kycklinglårfiléer från reko eller liknande
- 1 tsk salt
- 1 tsk finriven ingefära
- 1 tsk finriven gurkmeja
- 1-2 klyftor finriven eller pressad vitlök
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk rökt paprika
- 2 msk oliv- eller rapsolja
- 1 tsk malen koriander
- 3-4 pressade vitlöksklyftor
- 2-3 cm rinriven ingefära
- 2 cm rinriven gurkmeja
- 1 tsk spiskummin
- 2 lagerblad
- 0,5 tsk rökt paprika
- 1 msk sambal
- 1 skivad gul lök
- 1 burk krossade tomater
- 2 burkar kikärtor
- 1,5 dl kyckling buljong
- Blanda alla kryddorna till rubben i en stor skål.
- Lägg ner kycklingen och blanda väl så alla kyckling delar är täckta av kryddorna.
- Ställ åt sidan och marinera i minst en halvtimme.
- Häll ner de krossade tomaterna i pottan.
- Bryn kycklingen runt om i olja i en het panna i ca 3-5 minuter.
- Ställ kycklingen åt sidan och fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i någon minut.
- Häll ner i pottan och deglacera pannan med kycklingbuljongen. Eller bara lite vatten så du får med alla smakerna så lägger du i en tärning kycklingbuljong direkt i pottan.
- Häll i kikärtor.
- Toppa med kycklingen och stäng locket.
- Kör på hög i 3-4 timmar.
- Servera med gröna bönor med tahinidressing och couscous.
Vi tjoffade ner krossade tomater, kikärtor, lök och kryddor i pottan och rörde om ordentligt. Sedan la vi i/på kycklingen och lät den gå på låg i fyra timmar.
Under tiden grytan/pottan gick på sista refrängen rostade vi lite sesamfrön och gjorde en egen tahinidressing.
- 500 g haricots verts
- 1 msk salt
- 1 dl torrostade sesamfrön
- 2 msk citronjuice
- 1 dl riktigt god olivolja
- Vatten till önskad konsistens
- Salt efter smak
- 1 dl torrostade pinjenötter
- Blanchera bönorna i 3-4 minuter i saltat vatten.
- Häll av och skölj med kallt vatten så de inte fortsätter att koka på eftervärmen.
- Rosta sesamfröna i en torr het panna.
- Låt svalna en stund och mal sedan helt i en matberedare.
- Häll på olja, vatten och kör tills du fått den konsistens du vill ha.
- Smaka av med salt
- Toppa med rostade pinjenötter
Blancherade gröna bönor med tahinidressing, citron och rostade pinjenötter.
När det nästan var dags att servera reducerade jag såsen lite i en kolstålspanna, som kan gå klart i ugnen för att få lite yta på kycklingen.
Marockansk kyckling i Crock-pot med gröna bönor och couscous med persilja.
Gott över förväntan.
Smaklig måltid.
Kram,
El
Lämna ett svar