Kaffe. Kaffe är viktigt. I mitt liv, mycket viktigt. Kaffe direkt på morgonen, kaffe direkt när jag kommer till jobbet, kaffe direkt efter lunchen och kaffe på eftermiddagen. Normalt dricker jag säkerligen en 5-6 koppar kaffe om dagen, om jag inte är hemma, då blir det fler.
Kaffe växer ju som vi alla vet inte i våra kalla breddgrader. Så vad kan vi göra för att berättiga vårt kaffedrickande?
Lätt!
1) välj ett ekologiskt kaffe, duh! 😉
2) välj ett reko kaffe, fair trade!
3 välj ett klimatkompenserat kaffe!
Har du svårt att hitta? Seek no more! Arvid Nordquist har Sveriges bästa kaffe! Godast, i mitt tycke. Och med en 100% hållbarhetscertifiering. Så vad innebär då det? Fina ord, men i verkligheten?
People, planet, coffee. Så här står det på Arvid Nordquists hemsida;
”Arvid Nordquist Classic kaffe är kaffet med stor smak och ännu större eftersmak. Allt vårt kaffe kommer från hållbart certifierade kaffeodlare som garanterar odling i samklang med människa och miljö. Vi arbetar med att aktivt minska vår miljöpåverkan och klimatkompenserar för den påverkan som fortfarande återstår. Allt detta förhöjer den goda smaken på vårt kaffe.
Arvid Nordquist Classic kaffe har stor smak och ännu större eftersmak. Vi söker upp de finaste bönorna, som odlas under bästa förhållanden, med en rik och komplex smak. Genom en kombination av UTZ-, Fairtrade- och KRAV-certifierat sortiment garanteras hänsyn till människa och miljö samt förbud av barnarbete och diskriminering. Men viktigast av allt är att du kan vara säker på att kontroll äger rum hos odlaren varje år. Vårt rosteri är miljöcertifierat vilket innebär att vi arbetar kontinuerligt med att minska vår miljöpåverkan och har externa revisorer som verifierar vårt arbete. För de CO2-utsläpp som fortfarande återstår klimatkompenserar vi genom trädplantering i avskogade områden i kaffeodlande länder. Det har en positiv effekt på klimat, jord och vattentillgång, samtidigt som det ger nya möjligheter för lokala samhällen. Plan Vivo säkerställer att planteringen uppfyller den klimatnytta som garanteras. Allt detta ger Arvid Nordquist kaffe en extra god eftersmak. Njut av Arvid Nordquist Kaffe!
People – Planet – Coffee
100% Sustainable Certifications
100% CO2 Compensated
100% Quality Arabica Beans”
Kaffesump! Min vän Jimmy skrev om det i sitt inlägg Vardagstips från coachen del 2; ”Filter efter filter hälls ut på en bricka för att torka ordentligt innan jag häller det på hink. Det ska tydligen funka utsökt mot sniglar. Om du inte har särskilt många sniglar hemma hos dig så beror det på att de bor här hos oss i Stenhamra. Allihop. Nackdelen med att ha den enda ekologiskt sunda trädgården i trakten är att man får ALLA arter, även de som det kan bli lite för många exemplar av. Och tydligen ska kaffesump utströdd över gräset verka avskräckande på dem, så jag tänkte mig en vapenvila som går ut på att de får framsidan, så håller vi bakgården snigelfri.
Eller åtminstone kaffedoftande.”
Tja, alternativet är ju komposten eller matavfallet, så varför inte? Det är värt ett försök! Och som för att göra det hela än mer miljövänligt använder vi inte ens vanliga pappersfilter utan har ett guldfilter från min tid som barista för ca 100 år sedan. Just det vi har, med 23 karats guld, Swiss Gold, tillverkas inte längre men jag har hittat ett fullgott altarnativ till en billigare peng hos John Wall. Du hittar det här.
Nu ska jag dricka upp kaffet och jobba en stund till! I eftermiddag ska jag träffa Wermdö Skeppslags Biodlareförenings ordförande Göran Frick och få följa med och se på och fotografera när han kontrollerar bisamhällena här ute på Lemshaga. Jag fick en burk med Lemshaga honung och en massa nyttig information som jag ska smälta och få ner i text. Jag är både nyfiken, och spänd och lite nervös. 🙂 Så här nära bin har jag aldrig varit! Spännande!
Kram/El
Lämna ett svar