Bakad torskrygg med tomatsalsa, chilimajo och rostad potatis
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken.
Det här ska bli så kul att få dela med mig lite av min kunskap som jag lyckats skrapa ihop genom åren i restaurangbranschen.
Ska försöka hålla det enkelt. Tanken med mina recept är att man ska kunna laga enkel och god mat hemma som inte kräver flera timmars arbete i köket. Man ska kunna komma hem efter en stressig jobbdag och kunna slänga ihop en härlig middag på max en timme.
Tänkte börja med ett enkelt recept som funkar lika bra som vardagsmat men även om man vill bjuda hem vänner och familj på middag. (När coronan försvinner såklart).
Huvudråvaran är torskrygg. Torsk som på senare tid har blivit väldigt dyrt för att fiskare helt enkelt har tagit upp alldeles för mycket torsk från våra vatten och gjort så att torsken nästan helt försvunnit. Beståndet börjar dock långsamt att återhämta sig men jag tycker att det är väldigt viktigt att när man köper fisk i butik så ska man alltid köpa msc-märkt fisk och ha koll på hur den fiskats.
Torsken har tillagats “Sous Vide”.
Jag tycker alla ska ha en sous vide hemma. Det är superenkelt att arbeta med och det blir alltid perfekt resultat. En sous vide är en perfekt present till den matintresserade, eller varför inte unna dig själv. Allt ifrån kött, fisk, ägg och alla möjliga grönsaker går att tillaga sous vide, det tar lite tid, men tror mig, det är värt väntan.
Här finns en (sponsrad) länk till Bagaren och Kocken där man kan köpa ett bra startkit.
Jag använder mig av flädervinäger i det här receptet, som jag har kvar sen fjolårets flädersäsong. Tänker att jag ska skriva lite mer om hur man kan göra egen vinäger och andra inläggningar lite längre fram när flädern och andra roliga råvaror kommer i säsong. Råkar man inte ha en flaska flädervinäger i kylen hemma så funkar det lika bra med helt vanlig vitvinsvinäger.
Bakad torskrygg med tomatsalsa, chilimajo och rostad potatis
Recept för 4 personer
Ingredienser:
600 gr torskrygg (Msc Märkt)
400 gr Ekologiska kvisttomater
1 knippe färsk EKO bladpersilja
1 st EKO rödlök
Flädervinäger -(eller vitvinsvinäger)
12 st medelstora potatisar
5 dl matolja
50 gr EKO osaltat smör
1 EKO ägg
1 Färsk EKO röd chili
1 vitlöksklyfta
EKO rödvinsvinäger
EKO extra jungfru olivolja
Salt
Peppar
Tillagning:
Torksrygg
- Börja med att fylla en stor kastrull med vatten och sätt igång Sous Viden på 47 grader.
- Dela fisken i portionsbitar och salta och peppra.
- Lägg fisken i en vakuumpåse tillsammans med smöret och försegla med en vakuumpackare.
- Lägg ner fisken i vattenbadet (En bra tumregel när man tillagar något Sous Vide är att låta råvaran ligga i vattenbadet lika länge som temperaturen är på vattnet. Dvs om innertemperaturen på fisken ska vara 47 grader så behöver fisken ligga i 47 minuter för att bli perfekt)
Krispig Potatis
- Sätt ugnen på varmluft 200 grader
- Skala potatisen och koka i rikligt saltat vatten i 15 minuter.
- Häll av potatisen och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt 3 msk matolja, salt och peppar och skaka runt potatisen i kastrullen. Detta för att potatisen ska få en härlig yta så att den blir gyllene krispig runtom i ugnen
- Lägg potatisen i en form och ställ in i ugnen. Potatisen ska få en härlig gyllene yta runtom. Detta tar ca 15 minuter
Chilimajo
- Finhacka chillin och pressa 1 vitlöksklyfta.
- Kläck ägget i en bunke och tillsätt 2 krm salt, ½ msk rödvinsvinäger, den hackade chilin och vitlöken
- Mixa ihop med en stavmixer, häll sedan långsamt matolja i bunken samtidigt som du mixar med stavmixer, börja långsamt så majonnäsen inte spricker.
- Smaka av med salt och vinäger och ställ i kylen till servering
Tomatsalsa
Dela ner tomaterna, finhacka rödlöken och persiljan och lägg i en lämplig skål. Blanda runt och smaka av med vinäger, olivolja, salt och peppar.
Svårare än så behöver det inte vara att laga en god middag hemma. Hoppas ni gillar mitt första inlägg, kom gärna med tips om vad ni vill se för typer av recept i framtiden så ska jag se till att klura ut något bra till nästa gång.
Trevlig dag,
William
Lämna ett svar