Igår var vi hos Johan och Evelyn och Adela på middag med efterföljande bastu och dopp i vinterhav. Vi åt en magisk chili och fick med oss både citronhabanero och vitlök hem som Johan och Evelyn odlat själva. Johan har gjort en dödssås. Daniel har smakat denna sås och har länge velat göra en egen dödssås. Igår fick han instruktioner över en 35 årig whiskey och idag satte han igång.
Tomater, gul lök, citronhabanero, thaichili, anchochili, färsk chili som växer i vår egen kruka som vi fått av Karin och Olle, äppelcidervinäger från ön och vitlök som vuxit hos Johan och Evelyn. Härproducerat! Originalreceptet hittar du här.
Lök, vitlök och alla olika sorters chili finhackas och fräses i olja. Sedan hälles så tomater och vinäger på och får puttra i godan ro.
Glasflaskor och korkar får koka i tio minuter för att steriliseras.
- 2 finhackade gula lökar
- 1-2 hela vitlökar, finhackade
- 4 habanero lemon från Johan och Evelyn, finhackade
- 4 chili från Karin och Olle, finhackade
- 1 stor torkad ancho chili,
- 4 torkade chili från Thailand
- 2 stora tomater, finhackade
- 1 burk finkrossade tomater
- 6 små cocktailtomater, finhackade
- 2,5 dl äppelcidervinäger
- 0,5 dl citronvinäger
- 1 msk salt
- 1 msk socker
- 2 msk rapsolja
- OBS! Använd handskar och klia dig för guds skull inte i ögonen!!!
- Fräs lök, vitlök och chili i lite rapsolja i en stor gryta med tjock botten.
- Häll på tomater och vinäger och koka på svag värme i minst 1,5 timme.
- Sila av, häll upp på flaska, låt svalna, njut.
- Flaskorna ska vara kokade eller steriliserade i ugn för bästa möjliga hållbarhet. Gammal hederlig konserveringsmetod enligt mormor. Koka flaskor och lock i tio minuter eller värm ugnen till 125° och låt flaskor och lock stå i tio minuter. Fyll gärna på när flaskorna är varma och sätter du på locket när både flaskorna och innehållet är varmt bildas det ett vakuum. Rör inte insidan av lock eller flaskor. Använd gärna handskar när du hanterar flaskorna.
- May the force be with you
Efter dryga 90 minuter silas så chilin genom en finmaskig sil.
Inte bara en gång. Och alla rester sparas naturligtvis. Som en egen koncentrerad sambal oelek. 😉
Chilin hälls på de steriliserade flaskorna.
Chili och ”sambal”. Hemkokt. Härproducerat. Underbart!
Mäster Johans senaste chili till vänster. Padawan Daniels chili till höger.
Det var en subtil och fin ton av citron i chilin, vi sparade flera frön från alla stoderna, och hoppas verkligen på att kunna odla vår egen citronhabanero. Den var verkligen speciell. Vi använde äppelcidervinäger och en liten del citronvinäger som gjorde en angenäm citrussmak innan och efter sparken i magen av chilin.
Kram,
El
Lämna ett svar