Palak Paneer
Paneer är en indisk färskost som kokas av mjölk och citronsaft, och sedan silas och pressas.
Allt som behövs är:
4 l standardmjölk
2 pressade ekologiska citroner
Koka upp mjölken i ett tjockbottnad kastrull. När den kokar häller du ner den pressade citronjuicen och låter koka några minuter. Du måste röra om hela tiden så det inte bränner fast i botten. Mjölken skär sig, riktigt läskigt, men det är ju meningen. 🙂
Efter några minuter häller du av geggan i en handduksklädd sil/durkslag och filtrerar bort vätskan. Jag använde en ren kökshandduk och pressade ordentligt. Det har precis kokat så jag behöver väl inte nämna att vätskan är varm?!
Vik ihop handduken till ett ”fyrkantigt” paket, lägg ner det i en fyrkantig brödform och ställ på en mortel, eller annat tungt, som press. Det fick stå så i kylskåpet 3-4 timmar.
Som en del av mice en placen tärnade och stekte jag osten gyllenbrun och knaprig i lite ekologisk rapsolja.
Palak är en spenatsås med lite sting som kan användas till flera huvudingredienser som paneer, lamm, eller kyckling.
1 finhackad gul lök
2 finhackade klyftor vitlök
1 msk finhackad eller riven färsk ingefära
3 msk ekologiskt smör
2 tärnade tomater
1 tsk koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
3 dl vatten
200 g färsk ekologisk bladspenat
1 sats paneer ost
Salt och nymalen svartpeppar
Fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med kryddorna i smör i en gryta. Tillsätt tomaterna och fräs några minuter. Tillsätt vatten och låt småkoka ca 10 minuter under lock, salta och peppra.
Blanda i spenaten och den stekta paneeren. Värm upp och koka spenaten mjuk.
Indisk linsgryta – Dhal
1st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk färsk finhackad ingefära
2 tärnade tomater
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
3 dl röda linser
8 dl vatten
citronklyfta
3 msk smör
Smaka av med salt och peppar
Finhacka lök, vitlök och ingefära och stek detta i smör tillsammans med de torra kryddorna. Tillsätt hackad tomat, vatten och linser, salt och peppar. Låt koka tills linserna är mjuka.
Servera palak paneer med indiskt ris, dhal, raita, papadums och naan bröd.
Jag har precis beställt David Batras inte så tråkiga indiska mat och kommer testa massor av varianter. Jag älskar indiskt, och älskar vegetariskt så jag tror Batra och jag kommer bli bra vänner! 🙂
Ha en fin kväll!
Kram/El
[…] har tidigare lagat både palak paneer och dhal från den. Det inlägget finns här. Boken kan du köpa […]