Japan möter Hawaii, eller tvärtom, om man nu vill. Eller för den delen hela världen i en liten skål, där endast fantasin sätter gränser.
Jag älskar poké bowls. Poké betyder att skära i bitar på hawaiianska. Jag såg ett program på någon av alla våra tv-kanaler som berättade att ursprungligen kom rätten till när fiskarna i Hawaii skulle ta rätt på renset/resterna/de överblivna fiskbitarna och marinerade dem och serverade med ris och grönsaker.
Japan ligger inte långt från Hawaii geografiskt och marinerad rå fisk till ris och grönsaker känns både japanskt och som en dekonstruerad sushi-rätt!
En helt vegetarisk variant av denna skål kallas buddha bowl.
För ett par år sedan blev poké bowls det nya svarta! Det var supertrendigt och det poppade upp både här och där.
Jag har mängder med varianter med ganska stabbiga grytbaser men håller inte riktigt med där.
En poké, eller buddha, bowl för mig är en liten skål med ris som toppas med fräscha, krispiga ingredienser som olika råa grönsaker, frukt, rå, marinerad fisk, eller tofu, eller hastigt frästa eller grillade köttbitar, fortfarande i små, trevliga kuber och toppade med sesamfrön, olika nötter och en dressing.
Det ska andas lätt och fräscht, det ska inte kännas tungt eller stabbigt.
Utöver det finns det ju mängder av rätter som med fördel kan serveras i en liten trevlig skål, som stabbiga grytor, en soppa, en kalops, en indisk dahl osv, men bara för att de serveras i en skål, så behöver de inte kallas bowls. 🙂
Nåväl,
Så här, efter ett par år, är det så min tur att bjuda på några varianter av dessa underbara skålar med hälsa och härliga, krispiga grönsaker och lite sting i dressingen. Två med lax och en med tofu.
Ha en fin kväll!
Kram,
El
Lämna ett svar