Halloween, oktober, höst, pumpa, pumpkin pie, nostalgi. Pumpa paj smakar väldigt likt mjuk pepparkaka. Det är samma kryddor i, bara lite extra pumpapuré.
Allt utom muskotnöt är ekologiskt, så jag borde få kalla mina cupcakes ekologiska, eller hur?!
Butternut pumpa, eller butternut squash. Gyllene orange, doftar som gurka och melon men smakar lite som en blandning av sötpotatis och morot när den är tillagad.
Skala och tärna pumpan och rosta gärna pumpakärnorna.
Kryddorna luktar höst, och jul! Från vänster; salt, svartpeppar, malda nejlikor, ingefära, muskotnöt och kanel.
Min lilla cupcakes form rymmer bara 12 cupcakes. Och smeten räckte precis till tre plåtar.
Det doftar ljuvligt.
Så där ja, tredje och sista plåten.
När alla cupcakes svalnat helt spritsade jag på frostingen och strödde på rostade och hackade hasselnötter.
- Cupcakes
- 1 tsk mald kanel
- ½ tsk riven muskotnöt
- ½ tsk ingefära (pulver, inte färsk)
- ½ tsk mald nejlikor
- ½ tsk svart peppar
- ½ tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk bakpulver
- 2½ dl ekologiskt strösocker
- 3½ dl vetemjöl
- 3 ekologiska ägg
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 2½ dl pumpapuré
- Pumpapuré
- 1 butternut pumpa
- 2 msk kokosolja
- Cream Cheese Frosting
- 90 g rumstempererat smör
- 150 g rumstempererad ekologisk cream cheese/färskost
- 7,5 dl ekologiskt florsocker
- 1,5 tsk kanel
- 1,5 tsk vanilj
- Pumpapurén görs genom att skala och tärna pumpan, blanda med 2 msk kokosolja och rosta i ugn i 25 minuter i 180°.
- När den svalnat lite puréa med stavmixer.
- Cupcakes
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Vispa äggen poröst i en separat skål.
- Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen.
- Blanda de vispade äggen, mjölksmöret och pumpapurén med de torra ingredienserna.
- Fyll cupcakesformar till ⅔ och grädda i nedre delen av ugnen i 190° i ca 15 minuter. Jag har bara en cupcakesform med 12 st platser i så det fick bli tre vändor i ugnen. De fick svalna i formen några minuter innan jag tod ur dem och lät de svalna helt på ett galler.
- Låt svalna innan du spritsar på frostingen.
- Cream Cheese Frosting
- Blanda rumstempererat smör och färskost med florsocker och kanel och vanilj. Bred på frostingen eller spritsa på frostingen på de svala "cupcaksen” och sprinkla på rostade och hackade hasselnötter.
Den är liten. En mini muffin. Men det är lagom. En svart espresso till för att balansera upp det söta. 😉
Jag längtar efter att få höra vad Camilla tycker.
Lämna ett svar