För några år sedan hade jag nog rynkat illa på näsan åt rätten som hamnade på min tallrik idag. Men oj vad gott det blev. Det fick vara min variant av en söndagsstek!
Pumpor är verkligen i säsong nu och det finns massor av olika varianter. Idag ska vi använda hela pumpan/pumporna! Skalet kommer göda komposten! 😉
Rostade pumpafrön
Dela pumpan/pumporna och lägg kärnorna i ett durkslag. Skölj dem och rensa bort alla trådar. Sprid sedan ut dem på ett bakplåtspapper, salta och strö lite cayenne över. Rosta dem sedan 20 minuter i 175 grader tills helt torra.
Ta ut och låt svalna. Supergoda som snacks!
Pumpa- och morotstortini
1 kg pumpa, valfri sort i centimeterstora bitar
3 rivna morötter
0,5 dl crème fraîche
2 dl ricotta, färskost eller kvarg
2 dl riven ost
2 ekologiska ägg
1 msk rostade kumminfrön
3-4 msk rostade pumpakärnor
Skär bort skalet från pumporna och och gröp ur alla trådar med en sked. Dela sedan pumporna i centimeterstora bitar. Koka i saltat vatten tills mjuka, ca 15-20 minuter, Ånga av och mosa sedan med en gaffel.
Vispa ihop crème fraîche med ricotta eller annan färskost eller kvarg, ägg och riven ost i en skål. Jag hade kvarg hemma så det fick det bli idag. Blanda ner den mosade pumpan och rivna morötterna, kumminfrön och rostade pumpakärnor. Klicka sedan i muffinsformar, jag har en form i silikon med sju muffinsformar, det blev en för lite så åtta formar eller det dubbla om ni vill ha dem lite plattare. Jag valde att inte salta mer för pumpan blev rätt salt, och fläsklägget de ska serveras till är också rimmat. Men smaka av och salta och peppra efter eget tycke.
Grädda de små bakelserna mitt i ugnen i 20 minuter i 200 grader.
Mina blev lite för höga så de blev ganska ”blöta”. Jag löste det genom att dela dem på mitten och låta de svalna. Detta förbereddes i god tid innan middagen. När det var dags för mat så värmde jag dem på ett bakplåtspapper med den delade sidan uppåt i 200 grader ca 10-15 minuter. De fick fin yta runt om och blev lagom stora bitar. (Jag älskar ordet ”lagom”!)
Fläsklägg
1 fläsklägg
2 torkade chilifrukter
1 klyftad gul lök
ca 15 hela svartpepparkorn
4 lagerblad
3 morötter i centimeterstora slantar
Igår kokade jag fläsklägget i en stor kastrull med vatten så det täckte lägget. Jag kryddade med två torkade chilifrukter, en gul lök, tre morötter och en näve svartpepparkorn och några lagerblad. Det fick koka dryga två och en halv timmar och sedan svalna i buljongen. Imorse rensade jag bort ben, svål och brosk. Buljongen kan med fördel frysas in i isformar och sparas till smaksättning av grytor, såser och andra långkok. Det översta lagret fett skrapas enkelt bort om grytan är kall.
När köttet var kallt delade jag den i ”lagom stora” munsbitar. Köttet är så mört att det enkelt dras isär med fingrarna. Sedan fick det vila i kylen igen tills strax innan maten skulle serveras.
Då värmde jag upp köttet i lite av sin buljong i en kastrull medan pumpabakelserna var i ugnen och brysselkålen kokade. Samtidigt kokade jag grädden och kryddade med salt och peppar. När brysslekålen var klar och avhälld så fick den mysa lite med grädden ett tag innan jag la upp maten. Det är inte snyggt nånstans, men det var väldigt gott.
Ha en fin kväll!
/El
[…] smoothie Pumpa cupcakes Pumpasoppa Pumpasoppa med fläsklägg Pumpa-och morotstortini Rostad Butternutpumpa Underbara höstfrukter Grönsakssoppa Viltgryta Sesampanerade […]