Risotto, grundrecept
1 gul lök finhackad, eller två-tre schalottenlökar
Några matskedar olivolja
3 dl arborio ris, Saltå Kvarn har ekologiiskt
1 glas torrt vitt vin
ca 1 liter lantbuljong (Jag valde Renée Voltaires, den kan du köpa här)
2 dl finriven ekologisk parmesan
Salt
Nymalen svartpeppar
Koka upp buljongen i en kastrull för sig och håll varm på låg värme.
Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. (Gör man saffransrisotto är det dags att tillsätta saffran här.) Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
Sänk värmen och tillsätt den varma buljongen lite i taget. Jag brukar använda en stor soppslev.
Rör om ofta och sjud sakta på låg värme i ca 20 minuter eller tills risotton är lös men med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
Vänd ner riven parmesanost. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.
Igår gjorde vi risotto med blancherad broccoli, blomkål och gröna ärtor, västerbottensost och persilja.
Det är också väldigt gott med svamprisotto, fräs då svampen i smör och rör ner mot slutet av koktiden på risotton. Om man använder torkad svamp, exempelvis karljohansvamp, ska den blötläggas innan. Häll hett vatten över karljohansvampen och låt den dra i 20 minuter. Krama sedan ur svampen och skär den i mindre bitar. (Spar svampvattnet). Fräs svampen och sedan löken, riset och vitlöken. Fräs ett par minuter tills det klibbar fast lite i botten av grytan. Häll i vinet och låt det koka in. Häll i svampen och svampvattnet. Låt det också koka in. Och fortsätt sedan som grundreceptet.
Alla typer av skaldjur passar alldeles utmärkt att blanda ner mot slutet av koktiden. Saffransrisotto är jättegott, ja egentligen all risotto om du frågar mig! Tryffelrisotto, sparrisrisotto, risotto till fisk, risotto till kött, kyckling, vegetariskt. Risotto med parmesan, västerbottensost, manchego, ja variationerna kan göras i oändlighet.
Smaklig måltid.
Kram/El
Lämna ett svar