En dag på landet! På riktigt! Diesel och jag var förbi en bondgård Nysveds Gård (klick) ute på ”vår ö” när Daniel åkte ut till havs och fiskade.
Rosa hösilagebalar! Rosa! Så kvinnligt och fint. Marsmallows kallar Diesel dessa jättar och han var mäkta imponerad över min kollega Camilla som skapar dessa hos oss på jobbet. Våra är vita. Dessa var rosa. Fina.
En punkare i fårhagen! Eller är det en ulv i fårakläder? Lammet hade i alla fall en ”bad hairday”!
Fjällkor! Jag ÄLSKAR kossor!
Vi fick träffa en handfull alldeles pyttesmå lamm.
Och några nyfödda kaninungar.
Så söta!
Mammorna var sociala och nyfikna.
Puss på dig kompis!
Hahahaha, mamma, hon pussas på riktigt!
Dilamm! Vilken underbar upplevelse att få vara med om!
Naw
Hahaha den bits lite.
Dilamm! Ojdå! Det kommer ingen mat!
Vaktel!
Getter och deras människokompis! De hade ett fint och naturligt samspel som jag blev väldigt imponerad över. Så naturligt och fint.
Ägg! Det stora vita ägget kommer från Camillas höns nere på Bergvik. De crèmefärgade och gröna äggen och vakteläggen kommer från hönsen och vaktlarna på Nysveds Gård. Vilken storleksskillnad!
Diesel ville bestämt spara och försöka ”ruva” några vakelägg så han ville ha en liten glasklocka och plockade lite torrt gräs och fjolårsbambu från tomten som han la som säng.
Han bäddade in ägget och placerade det omsorgsfullt under lampan i köket. Ja han får absolut testa. Om man inte provar får man inte veta, eller hur?
- Rödingefilé
- 4 rödingfiléer
- Salt och peppar från kvarn
- Wasabi & sesamkrydda
- Pocherade vaktelägg
- 8 vaktelägg
- 1 l vatten i en bred och låg kastrull eller traktörpanna (klick)
- 4 msk ättiskssprit
- 1 msk grovsalt
- Hollandaise
- 3 äggulor från ekologiska ägg, eller som i mitt fall från Camillas höns på Bergvik (Vi sparar Nysvedsäggen eftersom vi köpte dem idag.)
- 250 g smör
- 0,5 ekologisk citron
- Salt och peppar efter smak
- Rödingfilé
- Torka av filéerna och salta, peppra och krydda på både kött- och skinnsidan.
- Ställ åt sidan medan du pocherar äggen och göra såsen.
- Lägg upp några spröda salladsblad på tallrikarna. Det kommer mer och mer spröda primörer i grönsaksdiskarna.
- Toppa med några violer, antingen från rabatten eller från skogen, de finns nu!
- Spröda små morötter och tomater på kvist gör salladen extra krispig och försomrig. Det är för tidigt jag vet!
- Sparris
- Skala och koka den vita sparrisen i saltat vatten med en klick smör i tills de är mjuka ca 10-20 minuter.
- Ta upp och känn på sparrisen för att se om den är klar.
- Lägg sparrisen på tallrikarna.
- Pocherade vaktelägg
- Byt vatten i kastrullen och koka upp en liter vatten med ättiksprit och salt.
- Sänk värmen så det precis sjuder.
- Knäck ett vaktelägg i taget i en liten kopp eller i ett shotsglas och häll försiktigt ner det i kastrullen.
- Sjud 4 vaktelägg åt gången i 2-3 minuter och ta sedan upp dem och lägg i en bunke med isvatten några minuter.
- Halvera dem och lägg dem sedan på tallriken.
- Citronhollandaise
- Smäll smöret i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna lite.
- Separera äggulorna och lägg dem i en metallskål eller glasskål som tål kokande vatten.
- Koka upp en större kastrull med lite vatten där skålen eller en annan kastrull får plats i ett vattenbad. Det får inte vara för varmt, då blir äggen till äggröra. Vattnet under bunken ska bara sjuda lite försiktigt.
- Vispa äggulorna fluffiga med rivet citronzest. och juicen från en halv citron.
- Tillsätt smöret sakta, först droppvis medan du fortsätter vispa och sedan i en tunn stråle, lämna bottensatsen.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citronzest.
- Smält smör i en stekpanna på medelhög värme. Stek rödingen 2 minuter med skinnsidan upp och 2 minuter med skinnsidan ner.
- Servera med salladen, sparrisen, de pocherade vakteläggen, stekt bröd och ringla hollandaisen över.
- En skiva citron blir pricken över iet.
Några ägg pocherade vi till fisken! Fräscht och vårligt blev det. Halstrad röding, hemslagen citronhollandaise, sallad och blommor, stekt bröd och vit sparris. Och pocherade vaktelägg.
Det var en riktigt underbar dag med massor av härliga intryck. Jag älskar att vi bor här ute på Värmdö och har tillgång till dessa underbara gårdar och människor och djur så min son verkligen får lära sig var maten kommer från. Det finns ingen risk att han inte vet att en fiskpinne är gjord av en skuren bit fisk och lite ströbröd. Eller att köttbiten på tallriken kommer från djuren han träffat. Och att grönsakerna han äter växer i trädgården och äggen kommer från glada höns och vaktlar. Det är så oerhört värdefullt!
Ha en riktigt fin dag!
Kram/El
Lämna ett svar