Det var en liten rackarns rostbiff, ynka 500 gram och det såg ut att vara lagom till Goblin! 😉 Men med rätt tillbehör så ska vi inte behöva äta så mycket kött. Det kanske är genomtänkt? Lite som en variant av tallriksmodellen.
Jag har varit hemma från jobbet idag i feber och snuva, som verkar bli en långdragen historia. Jag mår inte särskilt dåligt men har lite frossa till och från, och snuvar, nyser och hostar. Kollegorna tyckte att jag skulle gå hem igår så då jobbar jag väl hemifrån istället! Fördelen är ju att jag hinner köra ett långkok i bakgrunden medan jag sitter och knåpar på en text och en presentation som jag ska hålla inför ca 160 anställda.
Jag gjorde rostbiffen på mitt vis istället för på Ecovivas vis eftersom jag ändå var hemma och hade tid för ugnen.
Rostbiff
500 gram ekologisk svensk rostbiff
Salt och peppar från kvarn
Värm ugnen till 125° och torka av rostbiffen. Salta och peppra runt om och bryn den snabbt i en stekpanna på högvärme.
Lägg rostbiffen i en ugnsfast form, gärna så liten att rostbiffen får ligga lite trångt, då ångar inte köttsafterna bort i ugnen.
Låt sedan rostbiffen gå klart i ugn med en termometer satt på 65 grader. När den är klar, vira in den i folie och låt svalna. Vispa ur skyn från formen med lite vatten och häll i en kastrull med lock så länge. Det sparas till såsen! Den blir så himla mycket godare och får mer smak.
Rostbiffen fick vila medan jag åkte till dagis och hämtade Diesel, vi hade ingen grönpeppar hemma så det inhandlades på vägen. När jag ändå modifierar originalreceptet tänkte jag att det skulle vara gott med potatisgratäng till, något som vi inte har ätit på vääääldigt länge på grund av att vi varit så duktiga med LCHF. Men ska vi äta kolhydrater i dessa mängder kan vi lika gärna lyxa till det med en härligt, krämig potatisgratäng. Potatisen kom ju med kassen och vi åt bara hälften i tisdags till fisken. Annars blir den dålig och jag tänker inte slänga mat. 🙂
Potatisgratäng
1 kg ekologisk potatis
1 ekologisk gul lök
2 klyftor vitlök
2 dl riven ost
5 dl grädde (tyvärr inte ekologisk för vi har hittills inte hittat laktosfri ekologisk grädde)
Salt och peppar från kvarn
Sätt ungen på 225°
Smörj en ugnssäker form.
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken.
Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så att kryddorna kommer med.
Fördela resten av potatisen över. Häll på resten av grädden. Strö över osten.
Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.
Grönpepparsås
Denna har jag också modifierat för det var både mjöl, socker, senap och vinäger i originalet men det har jag tagit bort.
Skyn från rostbiffen, ca 0,5 dl plus 2 dl vatten
1 finhackad liten gul lök eller två schalottenlökar
50 gram smör
0,5 dl grönpeppar i lag, jag köpte en burk på 50 gram och hällde av lagen och använde hela
1 krm cayenne
1 msk oxfond
3 dl vispgrädde (denna var ekologisk för Diesel äter inte sås, så vi kunde använde grädde med laktos) 😉
Skala och finhacka löken.
Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och pudra med cayenne och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.
Häll i fonden och och skyn från rostbiffen och låt koka ner till två tredjedelar.
Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Med tålamod och vispgrädde behövs ingen redning, det blir perfekt konsistens ändå.
Smaka av med salt och peppar.
[…] Rostbiff med grönpepparsås och potatisgratäng […]