Lilleman fick åka hem tidigt från dagis idag med ont i magen och ont i huvudet, trött och hängig. 🙁 Så raka vägen hem utan att handla idag alltså. Men som tur är har vi alltid stapelvaror som linser, kikärtor, bönor och buljong hemma. Med en höstpumpa och lite yoghurt så fick vi en lyxig vegetarisk middag. Det kostar ju inte särskilt mycket med linser och säsongens grönsaker så billigt är det också. 😉
Sesampanerade linsbiffar med couscous och citronyoghurt
1 Butternut pumpa eller några potatisar
250 g Puylinser
1 liter vatten
2 msk lantbuljong Hey Bombay
1 krm cayennepeppar
Salt och peppar från kvarn
1 ekologiskt ägg
Skal och saft av en halv ekologisk citron
1 msk pofiber eller mjöl
Sesamfrön till panering
Koka upp vatten med buljong och tillsätt tärnad pumpa och linser. Koka på svag värme i 20-25 minuter och häll av buljongen i en annan bunke. Jag använde den till couscousen för att få maximal smak.
Låt linserna och pumpan svalna lite ock mixa dem sedan i en mixer matberedare med knivar. Tillsätt ägg, pofiber, cayenne och salt och peppar. Riv zest från en halv citron och pressa ner juicen. Mixa tills allt är blandat.
Forma biffar av linserna och panera med sesamfrön. Stek biffarna i rikliga mängder ekologisk rapsolja, eller fritera dem om du har fritös, ca 2 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg. Var försiktig med den heta oljan och vänd biffarna bort från kroppen så oljan inte skvätter upp och bränner dig! Lägg de stekta/friterade biffarna på ett bakplåtspapper och ställ dem i ugnen på 175 grader tills allt annat är klart.
Gör couscousen med buljongen som är kvar och blanda 2 dl turkisk yoghurt med skal och juice av den andra halvan citron och salta och peppra efter smak. Servera med gurka till!
Det är första gången jag gjorde linsbiffar och jag är jättenöjd! De hade bra smak och bra konsistens. Både Diesel och Daniel gillade dem också, trots avsaknaden av kött! 😉
Nu ska jag hoppa upp i soffan bredvid min hängige gosse och mysa lite. Ha en fin kväll!
Kram/El
Lämna ett svar