Goblin Creative är ett företag som bedriver kreativ verksamhet såsom författande av böcker, matkreation, blogg och fotografi, bilder samt publicering av både tryckt och elektroniskt material. Och en liten, liten släng av ekonomisk rådgivning! 😉
Ett av Goblin Creatives projekt är en hemsida och en blogg som heter Sustainable Living.
Sustainable Living handlar om hållbar livsstil, klimatsmarta val, hälsa, ekologiska och närproducerade livsmedel. Varje månad kommer recept och reportage om innevarande månads säsongsmat. Det kommer belysas hur man på ett modernt och enkelt sätt kan återanvända, minska avfall, skapa nytt av gammalt och försöka ta hand om naturens resurser på ett respektfullt sätt. Reduce, reuse, recycle. Och remake.
Vi äter gärna djur, men försöker äta delar från hela djuret och inte bara de som finns i köttdisken på närbutiken. De djur vi äter ska också ha fått leva ett fritt och naturligt liv, betat på gröna ängar, fått naturligt och ekologiskt foder och en respektfull sista resa och död. Vi vill inte bidra till djurens ohälsa eller plåga så vi väljer vårt kött med stor omsorg. Vi vill heller inte bidra till vår egen ohälsa så vi vi väljer ekologiskt och närproducerat från bönder och djurhållare som har dokumenterat goda kunskaper om djurhållning där djurens väl kommer i första hand. Vilt är alltid välkommet!
Fisk väljer vi utifrån Världsnaturfondens gröna lista för fiske med hållbart bestånd. Vi köper bara fiskar med miljöcertifiering eller KRAV märkning. Hela listan med fisk kan du ladda ner som pdf från Världsnaturfondens hemsida.
Grönsaker väljer vi utifrån säsong. Ekologiskt och närproducerat är våra ledord och då får vi hela tiden inspireras av det som växer i vår egen natur och på gårdarna runt om i Sverige. Vi får försöka tänka om. Vi kan låtsas att vi åker tillbaka ett par hundra år i tiden då inte samma fraktmöjligheter fanns, eller frysboxar och lagringsmöjligheter, eller samma otroliga utbud på närmaste livsmedelsbutik fanns. Samlare och jägare åt det som fanns i den närliggande naturen. Det finns oändligt utbud sommarmånaderna, men hösten blir lite skralare, vintern är tuff för färska livsmedel och på våren börjar livet i naturen om.
HÅLLBAR PRODUKTION
(Sustainable production) Hållbar produktion är produktion som inte förorenar, som bevarar energi och naturresurser, och som är ekonomiskt lönsamt. Produktionen ska vara säker och hälsosam för arbetstagarna, samhällen och konsumenter, samt vara socialt och kreativt givande för alla arbetande människor.
NÄRPRODUCERAT
I första hand tänk ”näst-gårds” och svenska livsmedel. I andra hand tänk Europa. I sista hand kan man köpa mat som är långväga transporterat, men då kan man klimatkompensera på annat sätt.
EKOLOGISKT
Enligt Jordbruksverkets hemsida strävar ekologisk produktion efter att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt.
Ekologisk produktion utmärker sig på framför allt tre sätt:
1) hur man hanterar skadegörare och ogräs
2) hur man ger grödorna tillräckligt med näring
3) att djuren har en viktig roll i produktionen.
Ekologiska djurhållare måste ha dokumenterad kunskap om djurskydd och djurhälsa. Hälsoproblem hos djuren förebyggs genom val av lämpligt djurmaterial och passande djurhållningsmetoder.
Djuren ska leva så naturligt som möjligt. Till exempel får inte höns hållas i bur och grundregeln är att nötkreatur ska hållas lösgående. Även grisar och fjäderfä har rätt till utevistelse och grovfoder.
Djuren ska i första hand äta foder från den egna gården och stallgödseln används för att ge näring åt åkermarken.
Mot skadegörare och ogräs använder odlare med ekologisk produktion i första hand olika förebyggande metoder, som att variera växtföljden och använda motståndskraftiga sorter. Kemiska bekämpningsmedel får inte användas i produktionen.
När det gäller växtnäring använder den som odlar ekologiskt stallgödsel, kvävefixerande baljväxter, restprodukter från livsmedelsförädling och annat organiskt material. Det är inte tillåtet att använda mineralgödsel om det inte har naturligt ursprung. Att hushålla med växtnäringen och att bygga upp jordens bördighet är viktiga principer. Källa: jordbruksverket.se
KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. ”KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.”
KRAV är ekologiskt, och mer därtill
– det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en schystare arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO (se nedan). KRAV har även regler för klimat och social hänsyn.
I den ekologiska odlingen ersätts konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel med andra åtgärder. Vissa hjälpmedel i produktionen, som betraktas som ”naturliga”, får användas, till exempel såpvatten och kalk.
Fodret ska i huvudsak vara ekologiskt producerat på den egna gården.
Läkemedel för djur, till exempel antibiotika, används restriktivt. Om ett djur får läkemedel förlängs karenstiden innan djuret slaktas.
Det är också viktigt att djuren vistas utomhus och får utlopp för sitt naturliga beteende.
Genetiskt modifierade organismer (GMO) får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.
GMO
GMO; Genetiskt modifierad organism. Genteknik är en omdiskuterad teknik. Inom EU ställs hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer – GMO. Alla livsmedel som består av, innehåller eller har framställts av GMO ska märkas. Vi konsumenter ska genom tydligt märkta produkter kunna göra medvetna val mellan GMO produkter eller konventionella livsmedel.
I EU finns några genetiskt modifierade växtsorter som är godkända för användning inom livsmedelsproduktion, till exempel soja, majs, raps och sockerbeta. Sammanlagt finns knappt hundra produkter som innehåller ingredienser från godkända genetiskt modifierade växter i EU, men i Sverige finns bara ett fåtal produkter på marknaden.
EU har världens hårdaste lagstiftning kring GMO. Det ska garantera att endast säkra genetiskt modifierade livsmedel släpps ut på marknaden. Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, gör en riskbedömning innan ett livsmedel godkänns. För att till exempel genetiskt modifierad majs ska godkännas måste experterna bedöma att den är lika säker att äta som annan majs.
Kött, mjölk och ägg från djur som har utfodrats med genetiskt modifierat foder är inte genetiskt modifierade produkter och behöver därför inte märkas. För närvarande finns det inte något GMO-foder i Sverige.
ORGANISKT
Ett Amerikaniserat ord för ekologiskt. Se ekologiskt för info.
BIODYNAMISKT
Ett annat ord för ekologiskt. Se ovan för info.
HÄLSA
Hälsoeffekterna av att leva och äta naturligt är många.
NATURLIGT
Mat utan tillsatser, som vuxit upp ekologiskt, med naturgödsel, och utan besprutningsmedel.
Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att till exempel
•öka hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel)
•påverka konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel)
•påverka smaken eller ge färg (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel).
Olika ämnen och tillsatser används för att påverka smak, färg, konsistens och hållbarhet såväl när vi lagar mat hemma som i industritillverkad mat. Det kan vara gurkmeja och saffran som ger färg, gelatin och potatismjöl som ger konsistens, konserveringsmedel som förlänger hållbarheten och socker, salt och kryddor som ger smak.
När mat tillverkas industriellt används av olika skäl fler tillsatser. Varor transporteras ofta långa sträckor vilket kan kräva längre hållbarhet. Hel- och halvfabrikat kan öka behovet av tillsatser och tillverkare kan ibland använda tillsatser för att kunna producera en billigare vara.
Källa: Livsmedelsverket.se
KLIMATSMART
Vad är klimatsmart mat? Hur ska man göra för att äta klimatsmart? För att minska livsmedlens påverkan på naturen och utsläpp av växthusgaser kan man;
•Äta mindre kött
•Äta mer frukt och grönt
•Äta mer baljväxter
•Äta säsongsbetonat
•Äta närproducerat
•Äta ekologiskt
•Äta egenodlad mat
•Slänga mindre
•Klimatkompensera
Källor:
krav.se
livsmedelsverket.se