Risotto med skogssvamp
1 finhackad gul lök, eller två-tre schalottenlökar
Några matskedar ekologisk olivolja
3 dl risottoris; Saltå Kvarn har ekologiskt Arborioris, leta gärna efter carnaroliris som anses vara risottons kung
1 glas torrt vitt vin
ca 1,5 liter buljong, gärna Renée Voltaires Lantbuljong
2 dl finriven ekologisk parmesan
200 g skogschampinjoner
Salt
Nymalen svartpeppar
Koka upp buljongen i en kastrull för sig och håll varm på låg värme.
Fräs skogschampinjonerna i lite smör och salt och peppra, lägg dem sedan åt sidan.
Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
Sänk värmen och tillsätt den varma buljongen lite i taget. Jag brukar använda en stor soppslev till buljongen och en härlig träslev till att röra om med.
Rör om ofta och sjud sakta på låg värme i ca 20 minuter eller tills risotton är lös men med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Smaka av och ta från värmen när du tycker den är färdig.
Vänd ner de frästa champinjonerna och den rivna parmesanosten. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt. Toppa med färsk persilja.
Trevlig helg!
Kram/El
[…] stod på menyn för kvällen. Halloumi, grillade portabello mushrooms fyllda med leftover risotto och toppade med riven ost, grillad ananas som var marinerad i limejuice med agavesirap och färsk […]