En vän kom precis hem från Thailand och hade med sig en påse Thailändsk gul curryblandning till mig. Tack! 🙂
Igår när jag var på Ica hade de en stor bit märgpipa från Malma Gård till ruskigt nedsatt pris, på grund av kort datum. Kort datum innebär att köttet mörats bortom perfektion och att få ekologiskt naturbeteskött från min egen ö till nedsatt pris? Kanske dags att köpa en trisslott! Märgpipan är bogmuskeln på djuret så nu har vi även betat av ytterligare en styckdetalj på oxen så snart har vi gått igenom hela djuret.
Tack igen till Landleys kök för lånet av bilderna på styckdetaljerna.
Vi har tidigare haft samma tur och gjort en Marockansk gryta på märgpipa från Malma.
I vår Ica-butik har de också en sektion med lokala rotfrukter som jag tycker är väldigt trevlig, med lösvikt av rotfrukterna som polkabeor, rödbetor, gulbetor, och olikfärgade morötter. Rotsellerin på bilden använde jag aldrig, den blev överflödig.
Information om gård och djur.
Tack igen för denna otroligt fina tanke! Den här lilla påsen har flugit från Thailand hem till mig i ett bagage av värme och omtanke. Det är verkligen dessa små gester av omtanke som betyder så väldigt mycket!
När jag putsar köttet tar jag med flit i ordentligt så det blir en hel del kvar. Dels för att jag verkligen ogillar senor i mina grytbitar, dels för att det ska bli en hel del över. Detta steks sedan upp och skärs i mindre bitar och blandas ner i Goblins torrfoder.
Det doftar fantastiskt i köket. Gul curry och kokosmjölk.
- 2 gula morötter
- 2 lila morötter
- 2 orangea morötter (eller en stor som jag hade idag)
- 2 gula lökar
- 2 palsternackor (eller en stor som jag hade idag)
- En handfull (3-5 st) jordärtskockor
- 1 kg märgpipa, eller annat gott grytkött, i mindre kuber
- 70 g gul currypasta
- 400 ml ekologisk kokosmjölk tex Kung Markattas
- 1 dl vatten
- Kokosolja till stekning
- Skala och skär alla rotfrukter i lika stora delar.
- Putsa och skär köttet i grytbitar.
- Lägg alla rotfrukter i botten på en Crock-Pot eller en gryta med lock.
- Fräs ungefär hälften av köttet hastigt runt om i en het panna med kokosolja tillsammans med lite av currypastan. Skrapa/vispa ur pannan med lite av kokosmjölken och häll ner i pottan/grytan.
- Upprepa.
- Häll det sista av kokosmjölken och currypastan i pannan och vispa ur den.
- Häll ner i pottan och låt gå på hög i 6 timmar.
- Servera med ris, nudlar eller valfritt tillbehör. Det finns ju kolhydratsfria nudlar som passar till.
Allt ligger i grytan och är redo att gotta ihop sig. Jag satte pottan på hög och gjorde annat i sex timmar.
Så här ser det ut sex timmar senare. Rör om ett par varv och servera över ris eller nudlar. Lite salt, lite cayenne och några droppar sesamolja! Mmmmm.
Kram/El
Lämna ett svar