Ta hand om resterna från julbordet!
Julskinka – tärna, strimla eller skiva och frys in. Perfekt till soppor, pastasåser, pizza och gratänger, varma smörgåsar, pajer och stuvningar.
Potatis – pyttipanna är ju givet, plättar eller våfflor blir matiga och fina med pressad potatis i, små läckra stekta potatisar till köttet, en spansk tortilla med korv och skinka kanske?
Köttbullar – frys på plåt och lägg styckfrysta i en påse. Tina och lägg i pitabröd med en god sås och lite grönsaker så smakar de inte längre så traditionellt. Gör en mustig tomatsås till och gör spanska tapas.
Janssons frestelse – frys in i små matlådor, ta med till jobbet efter nyår.
Julgröt – om inte en traditionell ris a la malta, blanda i kryddor och ströbröd, forma små ”biffar” och stek knapriga som tillbehör till fisk, kött, eller en sallad för en vegetarisk rätt.
Rökt lax – frys in och servera med dillstuvad potatis, eller bränn av med gasolbrännare och servera med ris och teriyakisås.
Julost – riv med den grova sidan av ett rivjärn, frys in och använd i pastasåser, pizza, tacos, gratänger, varma smörgåsar, quesadillas och massor av annat gott.
Grönkål – stuvad grönkål med pasta, grönkålspaj med julskinka och julost, quesadillas med julskinka och julost, krämig grönkålssoppa.
Brysselkål – pastasås med skinka och julost, gratäng.
Prinskorv – pastasås, pizza, gratäng, paj, tortilla, omelett och massa annat.
Googla lite och kolla runt, det finns mängder av roliga recept att laga på resterna av julmaten. Det mesta går att frysa in till senare om du är riktigt less på allt juligt! 🙂
God fortsättning/El
Lämna ett svar