Här kommer en låååång och nyttig text om vad vi kan göra i vardagen för att hjälpa moder jord att överleva. Min gode vän Jimmy har hjälpt mig att skriva ihop detta till min blogg, för att han kan. För att han vill. För att han brinner för frågan! Tusen tack Jimmy!
Håll tillgodo! (Och ja, han skriver om sig själv i tredje person! 😉 )
” Jimmy Sjöblom är den mest outbildade hållbarhetsexperten i Sverige. Utan en enda högskolepoäng har han bidragit till att sätta Sverige på världskartan genom att göra Sånga-Säby Kurs & Konferens till världsmästare i miljö i hotell- och restaurangbranschen, medverka till att det togs fram ett Svanen-system för hotell (och Sånga-Säby blev givetvis det allra första med Svanenmärket).
Under 12 år på Det Naturliga Steget utbildade han och rådgjorde åt människor, företag och kommuner i tio länder utöver att han drev Sveriges största undervisningsaktivitet genom tiderna; Ungdomens Miljöriksdag – i hela sex år. Bara i och med det nådde han själv ut till över 100 000 skolungdomar och 10 000 lärare. Han är gästprofessor i hållbar utveckling på Bethany College i Lindsborg, i Kansas USA.
Idag driver han eget – dels som utbildare och rådgivare men framför allt som yrkesdykare, och använder sina hållbarhetskunskaper under ytan för att hjälpa kunder tänka, planera och installera rätt. Dessutom är han rocker – som sångare och textförfattare i Anima Templi för han in hållbarhetsfrågorna i hårdrocken och tvärtom. Givetvis är han aktiv medlem i nätverket Artister för Miljön.
Hemligheten bakom framgångarna? ”Det är OK att inte vara expert på någonting alls! Om du vet vad du vill och vart du ska så kommer experterna vilja samla sig runt dig och hjälpa dig dit. Det är nog mitt viktigaste råd i hållbarhetsfrågan. Omge dig med de som kan hjälpa dig nå dina mål.”
Ett vettigt vardagstips är att glo på din elräkning. Och sedan går du runt i huset och tittar på var du har eltjuvar.
Sitter spel- och mobilladdare alltid i? Lägg av med det på stört – inte minst eftersom mobilladdare ju kan börja brinna, som det visat sig. Barnen har gärna en sju-åtta olika laddare inkopplade hela tiden. Sätt ALLA laddare i en och samma skarvdosa med avstängningsknapp så när man lägger sig på kvällen så stänger man av RUBBET. Precis – man får lära sig att ladda luren på kvällen, inte natten. En rolig bieffekt av det är att när luren ligger på laddning så pratar man mer med varandra och mindre med Instagram…
Samma sak med media-paketet; TV, fiberdosan, blu-rayspelaren, wi-fi och allt det där som sitter i en digital hög i vardagsrummet – EN strömknapp för rubbet när du går och lägger dig. Besparingen blir någonstans mellan 200 – 2000 kronor PER ÅR!
Sniglar är ett jäkla äckel. Inte bara mördarsniglarna utan sniglar överlag. Känslan av snusk när en snigel mosas under foten är björnvidrig. Men under den varma säsongen – spar din kaffesump i en hink istället för att kasta det. Sprid det över gräsmattan. Fan vet varför, men sniglar hatar kaffe och du slipper ha dessa små slemmos i gräsmattan. Bor du i lägenhet kan du gärna lägga en lapp till grannarna om detta så att ni hjälps åt. Och skyll gärna på mig i stil med att ”jag vet ju inte själv men den här dåren påstår att… så jag tänkte att vi kunde testa, för nu har min lilla Klemens kommit in med snigelslem på byxorna en gång för mycket…och han är ju ändå 37…”…typ…
På tal om gräs – du har väl rätt gräsklippare? En som slår sönder gräset ordentligt så att det inte behöver samlas upp? Gräsklippet hör hemma i gräsmattan som gödsel – det är redan homogeniserat och klart, och det syns ju inte ens när det ligger spritt. Det räcker med att byta till rätt kniv/bladsats – du behöver inte byta hela klipparen. Givetvis kör du på alkylatbensin, inte vanlig Ful95 från pumpen. Inte minst av cancerskäl.
Ogräs är oftast inget bekymmer – är det bara lite grann av den varan mellan några stenar så försök skrapa fram lite i skarven bredvid ogräset och häll på kokande vatten. Det kan faktiskt räcka. Annars kan man köpa apbilliga ångmaskiner för ett par hundralappar idag. Själv använder jag gärna koncentrerad ättiksyra och duschar över området. Inte den där billiga trädgårdsättikan utan rejäla grejer som du måste köpa hos färghandlare i större butiker. Glöm inte skyddshandskar.
Du vet att det råder en omfattande bidöd världen över? Det kommer garanterat synas på våra matpriser om bara några år. I Kina har priset på äpplen femdubblats på fem år – den du… Här kan du göra en jättestor insats även på den lilla balkongen: kamomill och lavendel planterade intill varandra gör mirakel för att dra till sig nyttoinsekter och banar väg för bin SAMTIDIGT som de avhyser bagg, löss och skadedjur. Tänk om ett helt villaområde skulle få för sig att åka till samma handelsträdgård och ALLA beställer tre plantor av vardera växt…nu kan vi börja snacka storköpspriser på grönskan, dessutom. På samma sätt funkar det för dig som vill odla rosor – sätt lite gul lök intill rosorna så får du ett luskrig mellan två arter som hatar varandra. Resultatet blir att inga löss vill komma dit.
OM du trots allt får löss så tro mig – jag har testat alla medel som finns. Inklusive ett par stycken jag kanske borde tala tyst om… Inget funkar så bra som 15% diskmedelslösning. Duscha på generöst ett par tre gånger i tät följd och slarva inte – se till att få på gegget på undersidan av bladen. Dels skapar det ett kvävande skikt som dödar lusen, dels släpper det igenom UV-strålning och kväver alltså inte växten (vilket många andra medel gör tyvärr) och dels får du ett Svanenmärkt gödsel rakt ner i rötterna i höjd med nästa regn.
Regntunnor? Självklart! Med några droppar diskmedel i för att dränka mygglarverna och gärna myggnät ovanpå dessutom. Då får du dessutom en sil som sållar bort löv och barr så att du slipper så mycket algväxt i tunnorna.
På tal om mygg – de hatar citrus! Om du gnider skinnet med lite citronskal och citronsaft istället för svindyra myggmedel inför kräftskivan så kommer du inte bara lukta gott även framåt natten. Du spar en massa stålars och slipper vakna med utslag av kemikalierna.
För den hugade hågade lilla trådgårdsodlaren kan det vara bra att veta om att en halv skivad pepparrot är det bästa konserveringsmedlet som finns. På pin kiv lät jag en heminlagd kruka med egenodlad gurka stå i över tre år och den var fortfarande fräsch när jag till slut gav upp och gluffade i mig det sista. En känsla jag har, men som jag helt saknar vetenskapliga belägg för, är att det bör vara ekologisk pepparrot.
Vad kör du för bil och vilket bränsle? Det är mycket begärt att vem som helst ska sälja sin gamla häck och gå över till el eller biogas bara sådär på rot, men tänk för tusan hakar på hur du kör! Det gör en skillnad på upp till 30% i bränsleförbrukning. Ditt humör, ditt köbeteende och så. När du hamnar i köer – dra ut på den och låt det bli ca 50 meter tomt framför dig så att du kan gliiiiida låååångsaaaamt fram och aldrig behöver komma till totalt stopp. En av tio stresspellar bakom dig kommer hata det här men fem av tio upptäcker snabbt vad du gör och hjälper till. Många bilar har förbrukningsmätare – ha den på och lär dig köra så att du alltid försöker ligga under aktuellt genomsnitt så kommer du spara sjukt med stålars. Och du skapar en jämnare trafikrytm runtomkring dig samtidigt. Att gasa och släppa lite hela tiden inom ramen för att behålla hastigheten så extremt jämn som möjligt – alltså att köra dynamiskt – har visat sig otroligt bränslesparande. Som eget exempel kan jag säga att jag tuffar runt i en föga manlig Peugeot Bipper – en mindre arbetsbil som går på diesel (eller RME när jag passerar sådana mackar). Skuffen är alltid lastad med 100-200 kilo utrustning, dykflaskor, viktbälten och verktyg. Den förväntas dra ca 0.85 liter milen tom (därför att reklamen säger 0.65…) men jag ligger nere på 0.45 – och det blir mycket pengar över året.
Jag utgår från att du redan pallrar dig iväg till återvinningen med de förpackningar som du omsorgsfullt sköljt ur och vikt ihop? Passar på att springa in med panten samtidigt? DÄR börjar en liten förändring. Fondera dina pantstålars. Systematiskt och noggrannt. För handen på hjärtat – om inte barnen får dela på pantpengarna så brukar de gå åt till en chokladkaka där i kassakön, eller försvinna in i den allmänna matbudgeten. Det är hur som haver kronor hit och dit som du egentligen inte saknar utslaget över månaden. Så gör något vettigt av dem. Vik de här kronorna hit och dit till att börja finansiera ett systematiskt inköp av LED-lampor till huset och vips så har du – utslaget över ett år – ökat värdet på varje krona med MINST fyra kronor (förutsatt att du redan har de mest energisparande lågenergilamporna iskruvade i dina befintliga armaturer…och det är det ju få av oss som har…)
Med två barn som ihärdades med att befinna sig i den där åldern när de kissade i sängen som allra minst en gång per natt (men gärna två gånger om det var bra drag på drömmarna) så blev vi under den perioden MYCKET uppmärksamma på lukt… Man kontrollsniffade lakanen noggrannt efter varje tvätt. Så döm om vår förvåning när vi upptäckte att tvättnötter fungerade utmärkt som ersättning för svindyra tvättmedel av dubiösa ursprung. Man skickar ner fem-sex tvättnötter i en gammal strumpa (funkar bäst…och let’s face it; den udda strumpan har ALLA) och knyter ihop, slänger in den i tvättrumman och sedan har man tvättmedel för mellan fyra och sju tvättar, beroende på hur mycket och hur hårt smutsad tvätten är. Eftersom de ligger i trumman så tvättar de ju även under sköljningen och du har absolut ingen kvarvarande rest i kläderna. Jag har förstått att många allergiker av naturliga skäl föredrar tvättnötter. De gamla urtvättade skalen slänger du på komposten eller lägger i botten på blomkrukor när det är dags för omplantering. Förnuftigt använt så kommer det här inte bara ge renare tvätt och renare avlopp med mindre rengöringsbehov – det sänker kostnaderna. De här tvättnötterna är egentligen frukter från Sapindus-trädet och om det växer i Nepal så kan det banne mig växa här – jag har lovat mig själv att göra ett försök. Ett tips – vittvätten kan ibland behöva en uppskärpning för det är inte mycket till blekmedel i tvättnötterna. Hyvla av två spån galltvål och skicka med i tvätten – sjukt bra.
Galltvål. Till så gott som allt som ska rengöras; ungar, ugnar, bilfälgar, kläder. Galltvål. Jag kommer rösta på den som inför momsfrihet för galltvål.
Du som har trädgård och omsorgsfullt ser till att kompostera ditt trädgårdsavfall upptäcker efter ett par år att du sitter på ett berg med bra material som du inte vet vad du ska göra av. Det är inte rocket science men ibland ser man inte skogen för alla träd; det som redan är jord är färdig kvalitet att odla i, det som som fortfarande kanske inte är helt komposterat kan du med stor behållning kratta ut över gräset så här i oktober. Låt det ligga och laka över vintern och kratta bort det till våren. Grattis – du har långsamt och fint inducerat en väldans massa näring i gräsmattan…och givit grannen något att fundera på, dessutom…
På tal om komposter; en del får helt enkelt inte till det, vare sig det är varm- eller kallkompost det handlar om. I både fallen vill du ha en balans mellan kol och kväve, det vill säga vegetabiliskt avfall från köket är ganska rikt på kväve medan torra löv och kvistar är mer kol. Försök hålla ungefär lika mycket av bägge fraktionerna väl blandat i komposten. Den andra balansen du vill jobba med är fukt/luft. Materialet vill gärna vara fuktigt men inte dyngsurt (så över året går det oftast på ett jämnt ut) och om det är en STOR koloss till komposthög du har så är det ingen dum ide att rotera den två eller tre gånger om året för att få in lite frisk luft i processen. Vi har en hög på baksidan som är så stor att den inte fryser under normala vintrar…det ångar om den…och det är bara trädgårdsavfall. Komposthögen är precis som gräsmattan utmärkta platser för askan från öppna spisen/braskaminen. Det är en väldig näringskälla.
För att fånga upp näringsläckage kan du gärna åka till handelsträdgården och köpa Salix (salix salix). Det ursprungliga gräset. Energigrödan som du ofta ser planterade utmed motorvägar. Dels är den här växten väldigt vacker och dekorativ att göra buskar, häckar eller solitärer (i form av öar) av. Dels är den grym på att fånga upp och maximera näring. Dessutom kan jag tillägga av egen erfarenhet, så motsvarar en två tum tjock salixpinne ett tre tums vedträ i björk när du eldar det. Och till skillnad från björken så kan du skörda från samma rot flera gånger om med några års mellanrum.
Gillar du rödvin? Jag med. Men pinka inte utomhus på favoritbusken – och framför allt inte på någonting ätligt – när du har druckit rödvin. Människokroppen omvandlar rödvin till Toluen – som är ett av de starkaste, mest aggressiva lösningsmedel människan någonsin hört talas om. Fråga mig inte varför jag vet just det här…”
–Jimmy Sjöblom
PS: Jag har länkat tvättnötterna och galltvålen i Jimmys text så ni ser var ni kan köpa det! 🙂 Och DU, när ni har grillen full med aska från alla magiska grillkvällar under sommars ska så klätt även den askan ut i trädgården!
Kram/El
[…] Jimmy gjorde ett gästinlägg på bloggen förra året i oktober, och kom med massor av härliga vardagstips på hur man på enklast och bästa sätt själv kan påverka sin vardag att bli mer klimatsmart, miljövänligare, ekologisk, you name it. Höstens inlägg kan du läsa här. […]