”Jimmy Sjöblom är den mest outbildade hållbarhetsexperten i Sverige. Utan en enda högskolepoäng har han bidragit till att sätta Sverige på världskartan genom att göra Sånga-Säby Kurs & Konferens till världsmästare i miljö i hotell- och restaurangbranschen, medverka till att det togs fram ett Svanen-system för hotell (och Sånga-Säby blev givetvis det allra första med Svanenmärket).
Under 12 år på Det Naturliga Steget utbildade han och rådgjorde åt människor, företag och kommuner i tio länder utöver att han drev Sveriges största undervisningsaktivitet genom tiderna; Ungdomens Miljöriksdag – i hela sex år. Bara i och med det nådde han själv ut till över 100 000 skolungdomar och 10 000 lärare. Han är gästprofessor i hållbar utveckling på Bethany College i Lindsborg, i Kansas USA.
Idag driver han eget – dels som utbildare och rådgivare men framför allt som yrkesdykare, och använder sina hållbarhetskunskaper under ytan för att hjälpa kunder tänka, planera och installera rätt. Dessutom är han rocker – som sångare och textförfattare i Anima Templi för han in hållbarhetsfrågorna i hårdrocken och tvärtom. Givetvis är han aktiv medlem i nätverket Artister för Miljön.
Hemligheten bakom framgångarna? ”Det är OK att inte vara expert på någonting alls! Om du vet vad du vill och vart du ska så kommer experterna vilja samla sig runt dig och hjälpa dig dit. Det är nog mitt viktigaste råd i hållbarhetsfrågan. Omge dig med de som kan hjälpa dig nå dina mål.” -text om Jimmy av Jimmy! 😉
Jimmy gjorde ett gästinlägg på bloggen förra året i oktober, och kom med massor av härliga vardagstips på hur man på enklast och bästa sätt själv kan påverka sin vardag att bli mer klimatsmart, miljövänligare, ekologisk, you name it. Höstens inlägg kan du läsa här.
Nu gör han ytterligare ett gästinlägg om vad vi kan göra på våren för att hjälpa vår miljö och natur.
Håll tillgodo!
” Vår.
Det säkraste vårtecknet. En flock Barn (snorus monstrum) flockas på en skyddad gräsmatta för att bygga bo.
Pollen. Kaffet får isskorpa, men det SKA drickas ute för nu är det VÅR.
Någon slarvade bort alla krattor och spadar i höstas och vem fasen byggde den här grushögen precis här i gräsmattan…? Den miljömedvetna trädgårdaren späker inte ihjäl sig här och nu – utan följ dykningens heliga a-regel SAT. Stopp. Andas. Tänk.
Först och främst – vad har du för tomt…? Är det mer av en naturtomt med lite hyfsat ordnade rabatter och arrangemang, eller är det en minutiöst arrangerad trädgård av ”golfbanetyp”?
Ju mer naturligt varierad din tomt är, desto mindre hårt arbete väntar dig just nu – krafsa bort lite döda löv här och var, krafsa bort lite hundbajs här och var. Det viktiga för dig är att få igång nyckelarterna – ett äppelträd som dominerar bakgården, till exempel – eller rabatten på södergaveln. När EN kommer igång väl så drar den med sig pollinerare och näringsflöden till alla andra, så får du lite draghjälp i att vårväcka trädgården. Har du en trädgård med färre arter och mindre variation så behöver du dessvärre jobba desto mer för du behöver hjälpa dem allihop ungefär samtidigt för att väcka liv i ditt ganska svaga system.
Ha INTE för bråttom med avtäckning, dock – om du täckte över rosenbusken eller liknande i höstas. Än är det frost (vid tvivel – kolla i kaffekoppen…).
Gammal jord ur växthuset – sprid över gräsmattan (EFTER att du krattat). Vänd komposten ordentligt och kolla i botten – har du ny jord till växthuset där? Det har vi… här hemma fattas dock arbetskraft för att flytta in jorden från högen till växthuset.
All aska från vinterns eldande ska också ut på gräset. Liksom den där hemska torven från alla blomkrukor som nu ska sättas om.
Den här tillförseln av varierande material stärker immunförsvaret i gräset och därmed i hela trädgården.
På tal om arbetskraft; bjud hem alla golfare du känner! Eller det lokala fotbollslaget! Säg åt dem att ha spikskor/dobbdojjor på sig. Bjud på saft medan du tvingar dem att springa fram och tillbaks över din gräsmatta. Du vill syresätta och solbelysa gräsrötterna NU! April månad ut är perfekt tid, det stärker gräset rejält över hela säsongen (och hjälper dig att få ner den utskyfflade jorden). Det funkar också för all del att ta en kratta och gå ut på gräset och hacka hål överallt omkring dig som en förryckt. Skönt sätt att fördriva vinterångesten också, men det KAN inverka menligt på dina grannars sätt att förhålla sig till dig…
Själv har jag nu en gång för alla bejakat min nördighet (och vunnit en helt ny nivå av skräck och oro från min familj) eftersom jag nu samlar på kaffesump.
Japp.
Filter efter filter hälls ut på en bricka för att torka ordentligt innan jag häller det på hink. Det ska tydligen funka utsökt mot sniglar. Om du inte har särskilt många sniglar hemma hos dig så beror det på att de bor här hos oss i Stenhamra. Allihop. Nackdelen med att ha den enda ekologiskt sunda trädgården i trakten är att man får ALLA arter, även de som det kan bli lite för många exemplar av. Och tydligen ska kaffesump utströdd över gräset verka avskräckande på dem, så jag tänkte mig en vapenvila som går ut på att de får framsidan, så håller vi bakgården snigelfri.
Eller åtminstone kaffedoftande.
…och två små grejer till:
1) Ja – nu i vårsolen så SYNS det hur skitig bilen är men NEJ – det är INTE ok att tvätta den hemma. Absolut inte under några som helst omständigheter. ”Men jag använder inget avfettningsmedel, jag bara spolar av gruset” – och det är nästan värre, för då finns det inte ens ett nedbrytbart ämne som fångar upp gifterna på bilen, kopparpastan från däcken, bromsbeläggens avlagringar…det här är otroligt aggressiva, långlivade och mycket spridningsbenägna miljögifter. Fundera bara på vilka hårda lagar som finns för att driva en godkänd biltvätt…de lagarna finns där av en anledning…
2) Kontakta din lokala biodlare! Låt vederbörande veta reda nu hur mycket honung just DU är intresserad av att köpa under året som kommer. Ju fler som förekommer på den här punkten och hjälper den lokala honungsbonden att planera, desto bättre. Och bin är som du säkert vet, hotade världen över på grund av alla bekämpningsmedel ute i naturen. Biodlingen är alltså en absolut nyckel för jordbrukets och naturens överlevnad – hjälp till lokalt så tryggar vi god biodling över hela landet. Och hjälp biodlingen själv genom att så kamomill och lavendel. Då får de små gottegrisarna något att jobba med.”
Signerat Jimmy Sjöblom
Om två veckor ska jag träffa Göran Frick, ordförande i Wermdö Skeppslags Biodlarförening och få veta mer om de bin vi har i vår närmiljö och det arbete biodlarna gör för bina ute i Skärgården. Självklart kommer jag beställa honung och det allra, allra roligaste med hela bi-temat för mig personligen är att varje dag till och från jobbet åker jag förbi flera bi-samhällen och har druckit ”slotts-honung” i mitt te i vintras! Jag får följa dessa bin på mycket, mycket nära håll! 😉 Mer närproducerat än så går inte att få. Honungen kommer från strax utanför slottets grindar.
Ha en fin dag!
Kram/El & Jimmy
[…] Min vän Jimmy skrev om det i sitt inlägg Vardagstips från coachen del 2; ”Filter efter filter hälls ut på en bricka för att torka ordentligt innan jag häller det […]