När något är tungt eller jobbigt i livet brukar en härlig séjour i köket lindra och ge själen ro. Ett glas gott ekologiskt vin och en ny gryta sitter som ett varmt plåster på själen! 😉 Jag var som ett barn på julafton häromdagen när jag fick inviga den. Den nya grytan. Jag ville nästan inte ta bort klisterlapparna!
Min första alldeles egna Le Creuset gryta! Härligt röd som min Kitchen Aid blender. Förra året innan jag fyllde år gjorde jag en önskelista och den har vi börjat beta av, pryl för pryl. Fast det är dumt att kalla det för ”prylar”!
Hur har då detta med hållbart leverne att göra? Njo, prylarna i sig är underbart härliga kvalitetsprylar som förhoppningsvis håller resten av livet och kan gå i arv till barn och barnbarn. Jag själv använder fortfarande farmors gamla gjutjärnspanna sedan någon gång förra seklet… Jag har (tyvärr) testat flera billigare alternativ på både blender, matberedare och mandolin, kastruller och stekpannor, men med stor besvikelse när prylarna inte håller. Då förstår och accepterar jag att det måste kosta lite mer för att sakerna ska ha hög kvalitet och hålla länge. Jag vill inte köpa slit-och-släng prylar. Jag vill ha kvalitet.
Nåväl, invigningsrätten i min nya, fina gryta fick bli en vegetarisk one-pot-pasta. Svensk zucchini, vårlök, broccoli och lök, tomater, mozzarella och färsk pasta. Väldigt mycket ekologiskt, men tyvärr inte allt. Och jag väntar fortfarande tålmodigt på fler laktosfria alternativ som även är ekologiska.
Vilken härlig känsla det var att låta alla grönisar fräsa i olja och sedan puttra, tjuda, koka, i krossade tomater och buljong utan att behöva använda stänkskyddet. Och eftersom detta var första gången, i mitt liv, som jag lagade mat i en splitterny emaljgryta stod jag och mös av känslan av att inget fastnade och att det kändes så glatt. Lyxigt. Som en god champagne! 😉 Och titta bara på mina vackra lagerblad! Visst blir man glad?
Plastverktyg göre sig icke besväret att närma sig denna gryta! Endast trä är gott nog för denna dyrgrip! Daniel! Förstått?! 😉 Inga repor, och inget plast!
Oj vad jag nördar loss idag! Men grytan gör det med mig! Den är liksom värd att nörda loss över!
Skrolla ner till receptet om du inte orkar läsa. 🙂
Här får en riven ekologisk mozzarella och matlagningsgrädde göra tomaterna och grönisarna sällskap. Det var inte meningen att detta skulle bli ett långkok, och det behöver verkligen inte koka länge eftersom jag använde färsk pasta, men Daniel var med Diesel på judon och jag stod och njöt i köket så jag hällde med flit i mer buljong och vätska för att få stå och röra i min nya gryta, länge. Ju mer vätskan reducerade desto intensivare blev smakerna också.
Strax innan killarna kom hem rörde jag i pastan, drog av grytan från värmen och satte på locket.
- 1 ekologisk zucchini, grovriven med rivjärn
- 2 små eller 1 stor gul lök, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- ½ broccolihuvud, delat i små blommor
- 1 ekologisk mozzarella, grovriven
- 1 förpackning ekologiska krossade tomater
- 3 dl matlagningsgrädde
- 2 förpackningar färsk pasta
- 4,5 dl vatten
- 2 msk ekologisk lantbuljong från Renée Voltaire
- 1 msk olivolja till stekning
- 1 msk oregano
- Salt och peppar
- Fräs den grovrivna zucchinin med broccoliblommor, lök och vitlök i lite olja.
- Häll på de krossade tomaterna och vatten och krydda med buljong, oregano och salt och peppar.
- Låt puttra i 10-15 minuter.
- Häll på grädde och den rivna mozzarellan.
- Puttra i 10-15 minuter till. Detta behövs egentligen inte, det går precis lika bra att minska vätskan lite och låta pastan koka med direkt, men jag ville stå och röra i min nya gryta länge så jag anpassade vätskan efter ett långkok! 😉
- När pasta kokat klart - servera och riv på ekologisk parmesan.
- Njut med ett glas rött och trevligt sällskap!
Bon appétit!
Och trevlig helg i höstvädret!
Kram/El
Lämna ett svar